Marinerade ramslöksknoppar
Precis just nu, under några få dagar, har du möjlighet att smaka något du garanterat inte kommer att glömma. Jag talar om marinerade ramslöksknoppar. För det är just nu (i alla fall i Skåne) när ramslöksblommans knopp är som störst och precis innan den slår ut i blom, som det är så fantastiskt gott att marinera den. Den marinerade blomknoppen är lite knaprig och mycket smakrik och tillsammans med marinadens syra, sötma och sälta slår den en kulinarisk kullerbytta i munnen. Väl värt att testa! Receptet jag brukar använda kommer från Ryftes på Gotland och består av en del balsamvinäger och tre delar olja . Till det lite sötma (socker, honung eller sirap) och lite sälta . Jag brukar använda mitt eget ramslökssalt och avslutar med e tt par varv med pepparkvarnen . Mina knoppar har aldrig fått marinera klart (ett till två dygn) för de smakar fantastiskt gott redan efter några timmar.