Vad är ramslök och inte ramslök?

Ramslök vs. liljekonvalj? Ramslök vs. skogslök? Sandlök vs. sandleek och ramson vs. ramps? Vad är egentligen ramslök och inte ramslök. Jag försöker reda ut begreppen. 


Ramslök, "Allium ursinum", är en lökväxt som är släkt med bl.a. gräslök och vitlök. Den påminner om båda i både doft och smak - som en mild vitlök eller en smakrik gräslök. Det är vanligen bladen som används i matlagningen men hela växten är ätlig. Ramslöken växer gärna i tuvor och blir ca 20-40 cm hög. Den spirar vanligtvis med två blad från vardera lök. Lökarna är avlånga och smala, mellan 2-4 cm - i sällsynta fall ända upp till 6 -8 cm långa. Ramslöken förmerar sig dels genom att lökarna delar sig och dels genom att dess frökapslar tappar sina frön till marken. Liksom de flesta andra lökväxter vissnar även ramslöken ner efter blomning.

Ramslök vs liljekonvalj? Mosa ett blad mellan fingrarna. 
Känner du en tydlig lökdoft? Då kan du känna dig trygg.


Ramslök kan i sitt utseende förväxlas med blad från liljekonvalj och tidlösa som båda är giftiga. Om du är osäker kan du mosa ett blad mellan fingrarna. Känner du då en tydlig lökdoft kan du känna dig trygg och äta bladen med välbehag.


Ramslök, liljekonvalj och tidlösa. 

Ibland kallas ramslök felaktigt för skogslök. Skogslök, "Allium scorodoprasum", eller kajplök som den lokalt kallas för på Gotland är en vildväxande släkting till purjolöken. Även den en fantastiskt fin vårprimör som är god att göra soppa på.


Skogslök med sina topplökar, sk. bulbiller 
i blomställningen

Skogslök heter Sand Leek på engelska men ska för den sakens skull inte förväxlas med vår sandlök, "Allium vineale".

Sandlök , "Allium vineale"

Ramslök kallas på engelska "ramson", "wild leek" och "wild garlic". Den är mycket vanlig i hela Storbritannien. I Nordamerika finns det också en släkting till ramslök som kallas för "ramps" Allium tricoccum. Den är något lilafärgad i stjälken och till skillnad från ramslök kommer blomman efter det att bladen vissnat ner. Den lär smaka ungefär som vår ramslök och det är vanligt att även tillaga löken och stjälkens nedre del t.ex. picklad eller friterad.


Ramslökens nordamerikanska släkting kallas ramps, 
"Allium tricoccum" Om du ändå känner dig osäker på vilka blad som är vad så erbjuder jag en "plocktjänst" under säsong (normalt under april månad).  Jag skickar nyplockade blad i en kartong som är framme redan nästa dag. Välj mellan tre storlekar 120 gram, 250 gram och 500 gram. Mer info finns på min hemsida -->  www.ramslökbymalena.se


Här har instagramprofilen @ikoketmedanders just fått
 hem en leverans av 500 g nyskördade ramslöksblad.
Foto: Anders Gustafsson @ikoketmedandersKommentarer

 1. Jag vill dela med mig av liknande livserfarenhet som jag har för några dagar sedan, jag sökte på nätet efter sätt att få tillbaka min ex kärleksman, jag har varit gift i de senaste 2 åren och vi har båda ett barn tillsammans, men några månader efter att min man reste till USA för ett jobb, ända sedan dess har han blivit kär i en annan kvinna i Texas USA, lämnat mig och vår son ensamma hemma, jag försökte så många sätt att få honom att komma tillbaka hem men till ingen nytta, jag läste en kommentar online om en kvinna och hur hon fick sin ex kärlekspartner att återvända även efter skilsmässa, jag läser också e-postadressen till kärleksspellcastern som har befogenheterna att återställa tillbaka ex kärlek, jag skickar snabbt meddelande till kontaktmailen jag kopierade online ( https://wa.link/q5f107). inom två dagar efter att Dr.Oduduwa lanserade en kärleksförtrollning så återvänder min man hem till mig och fram till idag lever vi båda lyckliga tillsammans i kärlek och harmoni mer än någonsin tidigare. Jag har aldrig sett den här typen av kärleksförtrollning förut, det fungerar snabbt för mig, allt mitt tack går till Dr.Oduduwa för hans kraftfulla gåva att återställa sann kärlek. Jag rekommenderar starkt hans tjänster till alla som vill hitta sann kärlek, skilsmässa, familjeåterförening, äktenskapsseparation, eller om du någonsin vill återvända till ditt ex, det är mycket möjligt idag. kontakta Oduduwa via WhatsApp; +2349129715420

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken smörja Imann🤭😂🤣

   Radera
 2. Vem vill ha en oäkta kärlek som bara är från den enes sida? Aldrig i min låda.Då är det ju fel på den personen .

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök