Var finns ramslöken?

Ramslöken är en sann vårprimör. Säsongen är både tidig och kort och smaken från de nyplockade bladen går varken att konservera eller bevara. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta upp ur snön redan i februari/mars men bladen skördas normalt under några korta veckor under april månad. Det är de tidigaste bladen som har godast smak. Kockarna vill helst ha bladen redan innan de slagit ut. När blomstängelns knoppar kommer upp, strax innan blomning brukar det vara lagom att sluta skörda. Då är bladen inte lika goda och spröda som tidigare. Att pollensäsongen anländer och gör bladen tråkiga och lövsprickningen för med sig både fåglar och sniglar som gör sina avtryck på bladen är också faktorer som påverkar. I samband med att blommorna tappar sina kronblad går det även att plocka ramslökens frökapslar som kan betas i salt för att sedan läggas in i vinäger - som en slags ramslökskapris.

ramslök
Ramslöken hittar man ofta i rikliga mängder...  
Ramslöken är ganska sällsynt i vårt land - även om den växer ymnigt där den växer. Den växer naturligt i kalkrika marker i Skåne och på Öland och Gotland. På andra håll är den mer sällsynt och i Blekinge län är den till och med fridlyst. Ramslök är däremot ofta fredad genom att den växer på naturskyddade områden så kolla gärna vad som gäller i dina trakter innan du plockar den.

ramslök
... i fuktig och väldränerad jord, gärna i närheten av rinnande vatten.
Ramslök är en lundväxt så väl ute på jakt kan det vara bra att söka sig till kustnära lövskogar och lundar, gärna i åsarnas dalgångar, i vattenrika horstar och i närheten av källor och mindre vattendrag. Ramslök gillar att ha det blött kring fötterna under örets kallare period. Står den däremot blött under årets varmare del tenderar lökarna att ruttna. Jorden den växer i är här i Skåne ofta lerig och gyttjig på våren, ibland är det spännande att se om stövelskaftet räcker till når man är ute och plockar ramslöksblad. Ramslök är en av våra tidigaste växter - givet att vi älskar den - och kommer innan lövsprickningen, strax efter snödroppar och vintergäck. Då lyser den grönt på marken där den växer. Lite senare på säsongen, strax efter ett försommarregn och i samband med att ramslöken börjar blomma är det lätt att finna ramlök eftersom det luktar lök i stora områden runt växtplatsen.

ramslök
Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj som är giftig.
Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj som är giftig. När man väl lärt känna ramslöken och hur den växer är den lätt att känna igen på sina sammetslena blad och är man osäker kan man gnida ett ramslöksblad mellan fingrarna. Då känner man en tydlig lökarom.

Att odla egen ramslök från frö kan vara både knussligt och tidskrävande då fröna måste vara färska och kräver en frostknäpp i ett tidigt stadium för att fröet ska börja gro. Att plantera ut lökar är däremot lättare. Låter man ramslöken växa fritt finns det dock en risk att den sprider sig då den tenderar att dominera när den väl fått fäste. Om du är sugen på att plantera egna lökar kan du beställa på min hemsida www.ramslökbymalena.se. Jag har barrotade lökar som jag säljer och skickar till kunder i hela landet under höst och tidig vår. På min hemsida finner du också en odlingsbeskrivning om hur du bäst plantera dina lökar. 

Du kan läsa mer om färska lökar i uppdaterad info Här!

Kommentarer

 1. Här i Nynäshamn finns massor av ramslök. Var ute idag och plockade. Jag är i 70-årsåldern och mötte ett par i samma ålder som var ute i samma ärende. Synd att nästan inga unga begriper att det finns nyttig och gratis näring i vår natur! Tack för dina många recept! Nu gäller det bara att välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! men var i nynäshamn vilken område?

   Radera
  2. Vill också gärna veta! Har aldrig sett dem här!

   Radera
  3. Tack snälla Åker till Nynäshamn men var

   Radera
  4. Vid t.ex Nynäs gods och nedanför gymnasiet vid ån.

   Radera
 2. Tyvärr är det nog inte bara ramslöken som fallit den unga generation i glömska. Jag beställde i vintras några kokböcker från tidigare, och flera olika decennier just för att hitta recept och tekniker som inte längre finns med i moderna upplagor. Jag är rädd för att vi har haft en period då vi har rationaliserat bort mycket och värdefull kunskap. Men det är också skönt att se att trenden håller på att vända. Lycka till med din ramslök. Berätta gärna hur det gick. /Malena

  SvaraRadera
 3. Tror du att jag kan dra upp ramslök från frö som finns att köpa ? Om jag skulle beställa lökar från dig , hur skulle jag då plantera dem ? Jag har en damm i skogen och det är lite sumpigt omkring den .Vad tror du? Skulle det passa?
  Jag älskar ramslök, men har tyvärr inte hittat någon häromkring.
  med vänlig hälsning
  Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,
   Visst kan du odla ramslök från frön. Nackdelen med frön är att det tar tid innan man kan skörda. Jag har även hört att det ibland kan vara svårt att få dem att gro. Lökar kan du å andra sidan skörda redan nästkommande år. De jag satte bak norra sidan av en uthusgavel i höstas var klara för skörd i vår (då hade jag ändå flyttat tuvan ett par gånger under hösten). Det fanns även frön i lökknippet jag planterade eftersom där var småskott runtom plantan i vår. Marken jag planterade dessa lökar är i ett skuggigt hörn av en helt vanlig gräsmatta med fuktig jord i skuggigt/lummigt läge. Kanske funkar det även i sumpig mark men då tror jag den bör vara väl dränerad då man sällan ser ramslök växa vid stillastående vatten. Hör gärna av dig via e-post om du vill att jag skickar lökar till dig. /Malena

   Radera
 4. va kostar det att beställa lök ifrån dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan läsa mer om om mina lökar och vad de kostar på min hemsida www.ramslökbymalena.se

   Radera
 5. Hej!
  Jag köpte av dig för 2 år sedan, och de är jätte fina. Jag satte dem i ett rör och i ett skogsbryn. De trivs där!/ Pärup

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgit,
   Så roligt att höra att de tog sig bra och att de trivs i skogsbrynet där du planterade dem. Tack för feedback. /Malena

   Radera
 6. Går det att frysa in ramslök? Plockade igår och bladen ser fina ut idag men de kanske inte går att spara så länge till.Tänkte göra soppa i helgen.

  Mvh

  M-L.F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst går det att frysa Ramslök men det är många som avstår eftersom lökens doft tenderar att sätta sig på allt annat i frysen. En garanterat lufttät bruk är nog bra att stoppa dem i. Jag brukar föreslå att göra och frysa in ramslökssmör, men det håller ju inte så länge i frysen. En gång gjorde jag en ordentlig gryta med soppa men eftersom ramslöken även är värmekänslig förlorar soppan lätt smak när den värms upp en andra gång. Jag hoppas att din soppa smakar och att du lyckas frysa in ramslöken.

   /Malena

   Radera
 7. Hej.
  Undrar var nånstans i Stockholmområdet ellen Nynäshamn hittar man Ramslök. Finns det någon som vet och kan dela infon?

  Tack.
  Kalman
  kalmanfaluvegi@yahoo.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid Nynäs gods. Gå vägen ut mot Näset och Narvik. Finns massor utmed vägen, mitt i mot en mindre granplantering. Dessutom nedanför Nynäshamns gymnasium. Intill Kvarnbäcken.

   Radera
  2. Ska vara Narvik och inte Narvik.

   Radera
 8. Jag känner bara till mina egna områden här i Skåne men skickar inte bara lökar utan även nyskördad ramslök till privatpersoner i hela landet under säsong. Du kan läsa mer på min hemsida www.ramslökbymalena.se

  SvaraRadera
 9. Hej vet någon om ramslök växer i Västernorrland??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen enbart i trädgårdar i Norrland då ramslök inte växer naturligt i dessa trakter. Upp till Dalälven brukar man säga att den går att finna i vilt tillstånd. Däremot går det bra att plantera lökar upp till odlingszon 6. Lökarna klarar sig fint även om plantorna inte sprider sig lika ymnigt som i söder. Lökar finns att beställa på min hemsida www.ramslökbymalena.se //Malena

   Radera
 10. Förra året satte jag några ramslökar ute i en slänt i skogen Det var väldigt torrt då, men dom överlevde!)
  Tittade till min "tjuvplantering" idag och otroligt nog så växer dom och har spridit sig, mycket spännande. Planterade i Småland.
  Läste i din blogg att blommorna på ramslöken går att använda, det ska jag testa men det får bli nästa år, har väl antagligen missat blomningen.

  SvaraRadera
 11. Var i Höör går det att hitta? Skulle så gärna vilja prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vägen mot Stehag vid Ringsjö värdshus finns mycket

   Radera
 12. Hör att det finns ramslök i en park i Norrköping men jag vet inte var, skulle gärna veta det o om det går att plocka lite till husbehov?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i Linköping iaf. Ett naturreservat precis i utkanten av stan mot vimmerby

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök

Ramslökspesto - ramslökens paradrecept