Läcker ramslökssoppa med sparris

Att göra en ramslökssoppa med sparris är att göra soppa på både kungen och drottningen av vårprimörer. De gifter sig fint med varandra. Testa får du se!

ramslökssoppa
Sparris- och ramslökssoppa serverat med några droppar ramslöksolja

Innehåll

2 schalottenlökar
1 knippe sparris (minst)
5 cm purjolök
1 klick smör
1 dl vitt vin
6 dl kycklingbuljong
50 gram ramslök
3 dl grädde
salt och peppar
några droppar ramslöksolja

Tillagning

Tvätta, skala, skiva och hacka grönsakerna. Fräs lök och sparris i smör utan att det får färg. Häll på vin och låt vinet koka in. Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter. Lägg i ramslöken och grädden, låt koka upp innan soppan mixas. Häll upp i soppskål och droppa över några droppar ramslöksolja eller ramslökspesto som är utspädd med lite rapsolja.

Till detta recept går det bra att byta ut sparris mot potatis som också reder soppan och gör den len.  Förslag till recept på en läckert grön potatis- och ramslökssoppa hittar du här.

Tips! En snabbvariant "off season" kan vara att köpa hem Blå Bands Sparrissoppa. Jag brukar sila bort de hårda bitarna med frystorkad sparris i pulverblandingen innan jag tillagar den enligt recpet på påsen. Den frystorkade sparrisen ersätter jag istället med vit sparris på burk och sparar ett par stänger till dekoration. Soppan smaksätter jag sedan med ett par dl torkad ramslök som jag kör några minuter i mixer tillsammans med en del av vätskan som ska ner i soppan. Då får jag bättre fram både smak och färg från den torkade ramslöken.

Kommentarer

 1. Vilken häftig blogg, tack för att du delar med dig! Idag har jag plockat ramslök för första gången, otroligt spännande. Passade även på att plocka knoppar eftersom jag hade sett ditt recept på ramslökskapris. Knopparna var dock modell större vid det här laget, hoppas det funkar ändå. Innebär "beta i salt" helt enkelt att man häller på salt och blandar i lika proportioner? Måste burkarna redan i detta skede vara steriliserade? Hur ska burkarna förvaras de första tre veckorna, ljust/mörkt, temp etc? Och i steg två (med vinäger), förvaring ljust/mörkt och lämplig temperatur? Tacksamt för svar!

  M v h Kristina

  SvaraRadera
 2. Hej Kristina,
  Tack för att du uppskattar min blogg! Ja, visst är det spännande med ramslök!? Inte minst för att det smakar så fantastiskt gott men därtill sin mångsidighet som är helt fantastisk. Att den sedan tenderar att växa i kvadratkilometrar och ge obegränsad tillgång skapar lätt en ramslöksfrossa ;)

  Jag är som sagt själv en novis som testar mig fram men visst blev min ramslökskapris på knoppar mycket god. Ganska pepprig dock, lite åt pepparrotshållet och jag kan tänka mig att det blir en något mildare kapris med mindre koncentrerad smak om man enbart använder frökapslar istället för hela blomknoppar.

  Jag saltade in knopparna efter att ha sköljt av dem. I detta stadium hade jag enbart rena burkar, inte streriliserade (Saltet är ju streriliserande i sig) Jag förvarade dem i kylen och skakade burken mellan varven, så att saltet kom till överallt. Själv blandade jag ca 50/50. I Enda McEvoys recept hade han 200 g salt till 250 g ramslöksfrön och därefter 284 ml vinäger.

  Ett bra tips nu när knopparna blivit lite större är att öppna upp skalet kring de ännu inte utslagna blomknopparna och därefter klippa loss de små vita blomknopparna som gömmer sig inuti för att ha dem i sallader eller som garnering i soppor eller liknande.

  Jag har även hittat ett trevligt recept på marinerad ramslök från Ryftes Grönsaker på Gotland: http://www.ryftes.se/recipe.shtml. I väntan på att ramslöksknopparna går i blom tror jag detta kan vara värt att testa.

  Berätta gärna hur det går!

  /Malena

  SvaraRadera
 3. Hej Malena! Tusen tack för snabbt och utförligt svar! Det låter ju spännande att marinera knopparna också, tack för tipset. Jag får kanske ta en sväng nästa helg också och plocka fler knoppar - om det inte är för sent.

  När de tre veckorna har gått och det är dags att byta salt mot vinäger, hur ska jag sedan förvara burkarna? Är det kylen som gäller igen?

  Bra tips förresten att öppna upp kapslarna och använda knopparna som garnering. Visst kan man även äta själva blommorna när de har slagit ut?

  En fråga till: Vid infrysning av ramslöksblad, bör de förvällas först eller fryses de in som de är?

  M v h Kristina

  SvaraRadera
 4. Jadå, hela ramslöken går att äta, från rot till blomma. Jag vet även någon som picklat ramslöksrot. Kanske något jag testar framåt hösten.

  Jag förvarar mina burkar i kylen. Där är mörkt och svalt och mitt enda alternativ eftersom jag inte har någon matkällare. Jag förvarar å andra sidan alltid min köpta kapris (och annat som är inlagt med en fruktvinäger) i kylen.

  Själv kommer jag att förvälla min ramslök innan jag fryser den. Jag hörde en vän vars föräldrar hade fryst in rå ramslök och förutom den otroliga stanken hade den även satt smak på allt som fanns i frysboxen. Kanske i en lufttät burk däremot? Hör av dig och berätta hur det går! /Malena

  SvaraRadera
 5. Tack igen! Jättefint att du vill dela med dig!

  M v h Kristina

  SvaraRadera
 6. Sitter och letar recept med ramslök och grön sparris. Just ramslök köpte jag igår på "mitt" hemköp. Äntligen har de tagit hem ramslök till Dalarna. Tack!! Har aldrig ätit denna grönsak. Det ska bli så spännande. Jag älskar soppor, pajer och grönsaker av alla slag. Tack för alla tips

  Emmchen

  SvaraRadera
 7. Inte alls bra recept! Går ju inte mixa soppan, bara trådar sig och skummar.
  Plus att soppan blev helt blöt och slaskig, trots att jag tog mindre vatten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök