Marinerade ramslöksknoppar

Precis just nu, under några få dagar, har du möjlighet att smaka något du garanterat inte kommer att glömma. Jag talar om marinerade ramslöksknoppar. För det är just nu (i alla fall i Skåne) när ramslöksblommans knopp är som störst och precis innan den slår ut i blom, som det är så fantastiskt gott att marinera den. Den marinerade blomknoppen är lite knaprig och mycket smakrik och tillsammans med marinadens syra, sötma och sälta slår den en kulinarisk kullerbytta i munnen. Väl värt att testa!

ramslök


Receptet jag brukar använda kommer från Ryftes på Gotland och består av en del balsamvinäger och tre delar olja. Till det lite sötma (socker, honung eller sirap) och lite sälta. Jag brukar använda mitt eget ramslökssalt och avslutar med ett par varv med pepparkvarnen. Mina knoppar har aldrig fått marinera klart (ett till två dygn) för de smakar fantastiskt gott redan efter några timmar.

Kommentarer

 1. Tack för din fina och välskrivna blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Felicia, det glädjer mig att du uppskattar min blogg.

   Radera
 2. Jag vill också tacka för din utförliga och inspirerande Ramslöksblogg!
  Kort fråga: Är det endast bladskotten man använder? Jag har hört att man använder stjälken, är detta fel? Kan man använda stjälken? Hälsningar Dolores

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Dolores. Så roligt att höra att du blir inspirerad av min blogg. Då fungerar den som den ska :)

   Jag förstår att du menar blomskotten? Absolut ska du även använda stjälken. Det finns massor med växtsaft i stjälken och det är i växtsaften som all smaken sitter. Det är därför du sällan kan torka ramslök med gott resultat. Själv brukar jag bara marinera blomknoppen men jag plockar den alltid med lång stjälk som jag sedan skär i småbitar för att smaksätta en sallad eller liknande. I skrivande stund torkar jag illgrönt ramslökssalt i ugnen som jag gjort genom att mixa salt och stjälkar i mixern. Det är också gott och otroligt vackert att öppna upp blomknoppen och ta fram de mjölkvita kronbladen (som ännu inte slagit ut och är små blomknoppar i sig) och klippa ner dessa i en sallad eller som färsk "lökklipp" över maten. Du får prova dig fram och berätta gärna om du kommer på några nya användningsområden för den så mångsidiga ramslöken.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök