Går det att frysa ramslök?

Jag får ofta frågan om det går att frysa ramslök. "Ja, om du förväller den först" brukar jag svara. Det är lite synd då det ofta är smaken av den färska ramslöken man så gärna vill bevara för framtiden. Problemet med färskfryst ramslök är att den doftar skarpt och att det är en doft som sprider sig till övrig mat i frysen. Jag har därför brukat föreslå att man i så fall förvarar den i en garanterat lufttät burk. Men det handlar också om att bevara smaken. Igår testade jag därför att vakuumförpacka ramslöken innan jag frös in den. Det gick hur bra som helst. Påsarna till vakuumförpackaren är extra tjocka och med laminerade sömmar i båda ändar och utan luft i påsen bör frysen vara säker från all framtida ramslöksdoft samtidigt som smaken bevaras.


ramslök
Vakuumförpackad och färskfryst ramslök

När jag öppnade dörren till frysen idag kunde jag enbart förnimma doften från svärmors hembakade kakor. Nu ska jag vakuumförpacka och frysa in några kilo så jag har riktigt gott om ramslök för sommarens sillbord, höstens grillaftnar och vinterns varma soppor. Hur lyxigt är inte det på en skala?Kommentarer

 1. Men hur i hela friden vacuumförpackar man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vakuumförpacka kräver en vakuumförpackare (se den rödmarkerade länken ovan) Har man ingen sådan kan man även få ut luften i påsen genom att stoppa ned påsen under vatten och sluta påsen genom att knyta till den ordentligt.

   Radera
  2. Förlåt mig, men jag förstår inte riktigt det där med att....."stoppa ner påsen under vatten och sluta påsen genom att knyta till......" Blir inte påsen vattenfylld? Eller tänker jag helt fel?

   Radera
  3. Om du behåller öppningen över vattenytan samtidigt som du trycker ner resten av påsen under vattnet så försvinner all luft i påsen upp till vattenytan. Därefter sluter men påsen vid vattenytan och knyter samman påsen. Voila!

   Radera
  4. OK, då förstår jag . Jag ska prova den metoden.

   Radera
  5. Du kan suga ur allt luft innan du knyter också, fungerar lika bra som att krångla med vatten

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök

Ramslökspesto - ramslökens paradrecept