tisdag 24 mars 2015

Två sorters ramslökssill

Ramslöksgravad sill

Tänk inte tanken på "lätt-produkter" när du gör ramslökssill. Fettet måste finnas för att ramslöken ska smaka gott i såsen. Tänk även på att använda så fet sill som möjligt. Vid inläggning av sill i lag (salt eller sur) dras vatten ut ur fiskköttet. Inläggningen har med andra ord en uttorkande effekt som gör sillen hård. Dock påverkas inte fettet i köttet så ju fetare sill du använder desto mjukare blir den inlagd. Den inlagda sillen är hållbar i ca en vecka.

Handla hem 1/2 kg nyfångad sill som du stoppar i frysen i minst tre dygn. Jag valde att köpa färdigfiléad sill som jag enbart behövde ta bort bort skinnet på. Lägg de upptinade filéerna i en ättikslag gjord på 1 dl perstorpsättika, 7 dl vatten och 1/2 dl salt och se till att filéerna är täckta av lag medan du låter sillen ligga svalt mellan 8-24 timmar. När sillen är vit inuti är den klar.

Ramslökssill går också bra att göra med torkad ramslök. Foto: Fia Caesar



Till ramslökssåsen behöver du 2-3 dl créme fraîche och 1-2 dl majonnäs (Hellmans majonnäs är godast) som du blandar med 1-2 dl finhackad ramslök alt. 1 dl torkad ramslök. Smaka av med salt & peppar. Blanda med sillen som du tagit upp ur lagen och skurit i små delikata bitar. Låt sillen dra i såsen över natten eller i ett till två dygn för att smakerna ska utvecklas. Garnera gärna med några fint strimlade ramslöksblad vid servering.


Det finns en anledning till att det kallas för 5-minuterssill

Ramslökssill "the easy way" med Abbas 5-minsill


Det blir alltid glada miner och tusen frågor om den inlagda sill vi brukar bjuda på när vi är ute på matmässor runtom i landet. Här är receptet som räcker till tre burkar  - typ Ikeas syltburkar. Om du tycker det blir för mycket kan du dela receptet med tre.

1 burk, 400 gram Hellmanns majonnäs
1 burk, 5 dl crème fraîche
3 dl torkad ramslök - finns att beställa på min hemsida www.ramslökbymalena.se
3 paket Abbas 5 min-sill i hela filéer
Lite salt & peppar

Blanda majonnäs, crème fraîche och ramslök och skär sillen i små läckra bitar. Blanda sås och sill och smaka av med salt och peppar. Låt gärna sillen vila till dagen därpå för att smakerna ska komma fram bättre.

(PS. Andra snabbsillar i all ära - Coops egen, Klädesholmens m.fl men de blir inte lika goda. De är antingen för söta eller för salta. Min erfarenhet är att ABBAs 5-min sill har en fin balans i smakerna och funkar bäst till detta recept. Men lägg för guds skull inte några pengar på ABBAs färdiga Ramslök- och citronsill. Den gör inget annat än ger ramslök dåligt rykte ;)


Smaklig spis!











2 kommentarer:

  1. Jag kan verkligen rekommendera detta. Det var hur gott som helst.

    SvaraRadera
  2. Jag måste bara tipsa dig om den här, helt underbart gott. Näringsjäst, som även kallas bjäst finns att köpa på hälsokosten och påminner lite om permesan i smaken.

    http://whisperingearth.co.uk/2015/03/27/wild-garlic-spot-the-difference-and-foraging-dates/

    SvaraRadera