Två sorters ramslökssill

Malenas Ramslökssill - "the easy way" med Abbas 5-minuterssill


Det blir alltid glada miner och många frågor om den inlagda sill vi brukar bjuda på när vi är ute på matmässor runtom i landet. Här är det geniala receptet som består av enbart tre ingredienser och torkad ramslök (eller färsk) och som räcker till tre burkar  - typ Ikeas syltburkar. Om du tycker det blir för mycket kan du dela receptet med tre.

1 burk, 400 gram Hellmanns majonnäs
1 burk, 5 dl crème fraîche
3 dl torkad ramslök - finns att beställa på min hemsida www.ramslökbymalena.se
3 paket Abbas 5 min-sill i hela filéer
Lite salt & peppar


Blanda majonnäs, crème fraîche och ramslök och skär sillen i små läckra bitar. Blanda sås och sill och smaka av med salt och peppar. Låt gärna sillen vila till dagen därpå för att smakerna ska komma fram bättre.

Ramslökssill går lika bra att göra med torkad ramslök 
som med nyplockade blad. Foto: Fia Caesar

(PS. Andra snabbsillar i all ära - Coops och ICAs egen, Klädesholmens m.fl men det blir inte samma inte lika goda med detta recept. Min erfarenhet är att ABBAs 5-minuterssill har en fin balans i smakerna och funkar bäst. Men lägg för guds skull inga pengar på ABBAs färdiga Ramslök- och citronsill. Den gör inget annat än ger ramslök dåligt rykte ;)


Det finns en anledning till att det kallas för 5-minuterssill

Ramslöksgravad sill - för dig som vill göra din egen sill.

Tänk inte tanken på "lätt-produkter" när du gör ramslökssill. Fettet måste finnas för att ramslöken ska smaka gott i såsen. Tänk även på att använda så fet sill som möjligt. Vid inläggning av sill i lag (salt eller sur) dras vatten ut ur fiskköttet. Inläggningen har med andra ord en uttorkande effekt som gör sillen hård. Dock påverkas inte fettet i köttet så ju fetare sill du använder desto mjukare blir den inlagd. Den inlagda sillen är hållbar i ca en vecka.

Handla hem 1/2 kg nyfångad sill som du stoppar i frysen i minst tre dygn. Jag valde att köpa färdigfiléad sill som jag enbart behövde ta bort bort skinnet på. Lägg de upptinade filéerna i en ättikslag gjord på 1 dl perstorpsättika, 7 dl vatten och 1/2 dl salt och se till att filéerna är täckta av lag medan du låter sillen ligga svalt mellan 8-24 timmar. När sillen är vit inuti är den klar.


Till ramslökssåsen behöver du 2-3 dl créme fraîche och 1-2 dl majonnäs (Hellmans majonnäs är godast om du inte gör din egen) som du blandar med 1-2 dl finhackad ramslök alt. 1 dl torkad ramslök. Smaka av med salt & peppar. Blanda med sillen som du tagit upp ur lagen och skurit i små delikata bitar. Låt sillen dra i såsen över natten eller i ett till två dygn för att smakerna ska utvecklas. Garnera gärna med några fint strimlade ramslöksblad vid servering.


Smaklig spis!

Kommentarer

  1. Jag kan verkligen rekommendera detta. Det var hur gott som helst.

    SvaraRadera
  2. Jag måste bara tipsa dig om den här, helt underbart gott. Näringsjäst, som även kallas bjäst finns att köpa på hälsokosten och påminner lite om permesan i smaken.

    http://whisperingearth.co.uk/2015/03/27/wild-garlic-spot-the-difference-and-foraging-dates/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök