Plantera ramslökHär är några tips om hur du bäst planterar dina ramslökslökar. För dig som beställt lökar av mig hoppas jag du blir nöjd med lökarna. Hör gärna av dig till mig om du har några frågor. Har du inte beställt lökar men är intresserad av att göra det hittar du mer information om hur du beställer på min hemsida "Ramslök by Malena".

När? 

Vid plantering och flytt av barrotade lökar av Ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Lägg dem gärna i iskallt vatten några timmar innan plantering om de har hunnit bli mjuka och lite trötta. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan de förvaras i kylskåp eller jordslagna i ett kallt och ljust utrymme. Ramslök planteras bäst under hösten när temperaturen i marken sjunker och det är naturligt fuktigt i jorden. Det är då lökarnas rötter vaknar till liv och börjar växa igen efter sommarens vila. I och med att lökarna är färska och nyupptagna går det bra att plantera dem ända fram tills tjälen kommer till skillnad från många andra höstlökar som får allt sämre grobart ju senare på hösten de planteras. Det går även bra att plantera lökar under riktigt tidig vår. När bladen börjar utvecklats blir lökarna mer känsliga för flytt. 

Lökar av ramslök för plantering
Hundra lökar på väg till kund i norra delen av landet i augusti månad.

Var? 

Ramslök är en lundväxt som trivs bäst i halvskugga till skugga under t.ex. lövträd och runt buskage (undvik barrträd, ek och andra surjordsträd/buskar som t.ex rhododendron) Det får gärna vara en plats som är naturligt fuktig under årets kalla period. Om lökarna står i fuktig jord när temperaturen stiger på våren tenderar de att ruttna. Ramslök ogillar värme och vill ha det svalt om fötterna. Jag brukar därför inte rekommendera plantering i växthus, kruka eller pallkrage i solläge. Värmen driver också plantan så den blir klen och gänglig. Jorden du sätter lökarna i bör vara lucker, mullrik och väldränerad med ett högre pH. Du kan göra jorden mer väldränerad genom att blanda in sand och grus. Tillför gärna långtidsverkande näring som t.ex Algomin på hösten och när du planterar lökarna, det höjer pH-värdet i marken och stimulerar lökbildningen. Täck gärna med löv över vintern och en skopa kompost varje vår ger frodiga plantor på sikt. I landets högre odlingszoner kan det vara bra att tänka ”microklimat” vid plantering, t.ex vid en stenmur eller en husvägg som fångar upp värmen från vårsolen.  


ramslöksplanta
Ett tjugotal lökar i början på maj (i Skåne). Ju längre in på 
säsongen desto känsligare blir lökarna för att flyttas. Hur? 

Man brukar säga att lökväxter ska stå på ett djup som är två till tre gånger lökens längd. När löken har börjat grönska (vid vårplantering) ska nästan hela foderbladet (det yttersta tunna bladet vid den nedersta och ljusa delen av lökens blast) ner i jorden. Glöm inte vattna! I det vilda växer ramslök gärna i tuvor. Min erfarenhet är att lökar som planteras i grupp är mer välmående och större än de som växer en och en. Tillsammans har de också lättare att stå emot ogräs. Ramslök sprider sig genom att lökarna delar sig samt genom att blommans frökapslar tappar sina frön till marken. Det krävs färska frön och fuktig mark under höst och vår för att fröna ska gro. Ramslök växer långsamt så var försiktig med skörden tills lökarna etablerat sig och beståndet är säkrat. Året efter flytt kan plantan ha något svårare att gå i blom. 


vilt växande ramslök
Vilt växande ramslök i den egna prästgårdsparken


De kunder som köper lökar och misslyckas är få till antalet. Vanligaste felet är att man inte läst igenom den bifogade odlingsbeskrivningen. Ramslök kan växa i hela landet. Från Höllviken i söder till Skellefteå i norr. Den är alltså ganska lättodlad även om den inte sprider sig lika ymnigt i norr. Om den trivs?! Ja då har du tur. Ramslöken förmerar sig gärna om den får rätt förutsättning. Den brukar t.o.m. jämföras med kirskål i sin förmåga att ta över växtytan i en trädgård. Till lycka för oss som älskar ramslök men tydligen till fasa för några få.

Kommentarer

  1. var kan jag köpa plantor? vill inte bara använda frö

    SvaraRadera
  2. Jag hämta mina idag- kan jag sätta dom i kruka tills jag har snöfritt?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök