Hemgjord ramslöksost att grilla

När jag fann en länk med olika ostrecept att göra på egen hand på Alternativ.nu blev jag sugen att testa den rekommenderade nybörjarosten, en saltost kallad Hälsinge Färskost. Jag sneglade förvisso på Halloumin eftersom den är mäkta populär i vårt hem men tyckte den verkade något komplicerad att ge sig på vid första försöket.

Nu visade sig att den nygjorda saltosten var väldigt lik Haloumin i både smak och konsistens. Därför kunde jag inte låta bli att lägga ett par skivor på ett hett stekjärn för att se om de gick att grilla, och det gick hur bra som helst - en klockren grillost. Nästa steg var att krydda osten. Jag har testat den neutral, med timjan och med ramslök och jag måste medge att den med ramslök är snäppet godare än de två andra. Använder man färska blad kan osten dock bli lite grön i färgen.

Lycka till med ystningen!


Saltost: 
En bra nybörjarost, klar att äta redan efter ett dygn.

6 l gammeldags mjölk
1,5 msk ostlöpe (finns i ostdisken i välsorterade livsmedelsbutiker)
2-3 msk torkad ramslök alt. 10-15 ramslöksblad el. 1 kruka timjan
2 msk salt

Ramslök
Hemgjord saltost med timjan... men det går så klart lika bra med torkad ramslök.

Värm mjölken till 38 grader. Tillsätt löpe och rör om ordentligt. Låt stå under lock i ca 30 minuter. Rör runt försiktigt i ostmassan. Låt stå i ytterligare 20 minuter. Sila ostmassan genom ett durkslag. Vänd ostmassan i durkslaget ett par gånger för att få ut det mesta av vasslen. Blanda i kryddorna när osten börjar forma sig efter durkslaget. Låt ostmassan stå och vassla av sig över natten. Jag virar gärna in osten i en linnehandduk som jag sedan lägger i en ett durkslag och därefter in i kylen. På morgonen tar jag ut osten och lägger den i en påse tillsammans med 2 msk salt. Osten kommer sedan att vassla sig ytterligare lite grand. Den suger åt sig saltet ganska snabbt så om du inte ska grilla osten inom kort så rekommenderar jag att du sköljer av saltet när du anser att osten fått tillräckligt med smak. Ju längre tid osten sedan lagras desto mer smak får den men som en ost att grilla är den fantastiskt god redan efter ett dygn.

Ramslök
Grillad ramslöksost,  här serverad med en grön sallad, rädisor,
sparris, salladsärtor och ramslökskaprisKommentarer

 1. Kan man använda löpen som blir efter att man gjort egen färskost? Skulle vara kul att återanvända den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej det är ju vassle.. glömde bort det. =P

   Radera
 2. Vassle går fint att baka bröd på

  SvaraRadera
 3. Jag har just testat att göra den med torkade kantareller och gräslök - underbart gott!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök