Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök

Jag var tidigare skeptisk till torkad ramslök. Mycket på grund av att de blad jag själv torkat blivit "gräs(l)iga" men även för att jag inte visste hur jag bäst skulle använda den. Med tiden har jag lärt mig hur och nu finns det ingen hejd på användningen av torkad ramslök i vårt hem. Den används dagligen. Ramslök är dessutom ett lysande alternativ till lök och vitlök för den som har IBS och känslig mage och som torkad finns den tillgänglig året runt.  Förvara din torkade ramslök i en lufttät burk. Då håller den sig fin i flera år... men bäst är den ändå när den används.

torkad ramslök
Torkad ramslök, ramslökssalt, ramslökspasta och en färdig pestokrydda finns att beställa 
på min hemsida www.ramslökbymalena.se


Tänk på detta om du vill lyckas med torkad ramslök


1. Ju fetare desto bättre

Torkad ramslök passar bra ihop med feta produkter. Fettet fungerar som smakbärare och tar fram smaken i de torkade bladen. Därför går det utmärkt att blanda torkad ramslök med feta mejeriprodukter som smör olja och majonnäs. Ramslök funkar även bra till lamm, fläsk, fet fågel och fisk.

2. Känslig för långvarig upphettning 

Precis som färsk ramslök är även torkad ramslök känslig för värme och långvarig upphettning. Den bör därför tillsättas sent vid tillagning av t.ex. soppa och bara få ett uppkok innan servering. Vid tillagning av t.ex. en potatisgratäng med ramslök kan det vara klokt att tillsätta ramslöken först i slutet av tillagningen eller korta ner tillagningstiden genom att förkoka potatisen alt. använda den i en "köpegratäng" som värms en kortare stund i ugnen. Lite värme kan samtidigt hjälpa till att plocka fram smaken i de torkade ramslöksbladen. Testa t.ex. att ha en nypa torkad ramslök i smält eller skirat smör eller i en hollandaise.

3. Behöver ibland lite tid för att smakerna ska komma fram

Torkad ramslök kan behöva lite tid för att smakerna ska sätta sig. Om man t.ex. gör ramsklökssill, en färskost eller en dippa med ramslök kan den med fördel göras dagen Används torkad ramslök däremot i en varm rätt som t.ex. i en soppa, en hollandaise eller i ett skirat smör infinner sig smakerna direkt.

4. Blötlägg ramslök innan den blandas med ren olja. 

Ska du göra en ramslöksolja och blanda ramslök med ren olja bör du skölja den under kallt vatten och krama ut vattnet innan den blandas. Då blir bladen mjuka och smakerna kommer bättre fram.


Tips på användning av torkad ramslök


Ramslökssmör
Ramslökssmör går utmärkt
att göra på torkad ramslök
Ramslökssmör: 
Här gör sig den torkade ramslöken jättebra. Jag kan ibland tycka att färsk ramslök kan lätt bli för skarp i ett ramslökssmör.

Ramslöksmajonnäs: 
Enkelt och gott att blanda torkad ramslök med sin favoritmajonnäs (min är Hellmans). Låt gärna vila en stund innan användning. Ett givet tillbehör i våra viltburgare.
Ramslökssoppa gjord på torkad ramslök

Ramslökssoppa: 
En balansgång mellan att få de torkade bladen mjuka och inte låta koka för länge så att bladen tappar smaken. Då går det bra att blötlägga bladen i lite vatten innan användning. Här är ett förslag på en god soppa där jag använt torkad ramslök.

Ramslökskorv:
Gör du din egen korg? Testa att krydda med torkad ramslök. En fet färs på lamm, vilt eller fläsk med späck gör sig jättebra med torkad ramslök.

ramslök
Ramslökssill
Ramslökssill: Torkad ramslök, majonnäs och crème fraîche. Det är ingredienserna till såsen jag blandar med sillen (abbas 5-min sill). Den godaste sill du någonsin ätit. Jag lovar!

Fetaoströra med ramslök 
Apertina fetaost i saltlag (200 gram) som mixas med 3 msk torkad ramslök och ca 1 dl neutral olja beroende på hur lös man vill ha den. Inga övriga kryddor behövs. Gott ovanpå ett kex eller som tillbehör till t.ex lamm och rostade grönsaker.

ramslökshummus
En hummus på kikärtor, olja, citron 
och ramslök är ett gott tillbehör. 
Hummus med ramslök:
Här går det utmärkt att ersätta vitlök och persilja med ramslök. Mixa en burk sköljda kikärtor med en dl olja, saften av en halv citron och en ordentlig nypa ramslök samt salt och peppar. Gott som tillbehör till grillat, stekt kött och fisk, bredvid en sallad eller ovanpå en smörgås.

Kesosmörgås med ramslök: 
Lika enkelt som det låter med några flingor ramslök på smörgåsen. Lite salt förhöjer smaken.

Skirat smör med ramslök och salvia
serverat till 
ravioli.
Skirat smör med ramslök: 
Som ramslökssmör fast godare då värmen från det skirade smöret än  bättre tar fram smaken av ramslök. Gott och vackert att skeda över vit fisk - grillad eller rökt - tillsammans med potatismos.

Pasta: 
En läcker ramslökspasta gör du genom att blanda ramslök i pastadegen. För läckert grön pasta med mycket ramslökssmak gör du en kraftig ramslöksolja som du blandar med pastadegen. Paolo Roberto har ett toppenrecept på hemlagad pasta på sin hemsida.

Färskost med ramslök 
Färskost med ramslök:
Blanda gärna osten dagen innan den ska serveras och servera den inte iskall. Smakerna kommer bättre fram när den inte är kylskåpskall. Till 200 gram Philadelphiaost (eller egen färskost) har jag en matsked torkad ramslök, lite salt och peppar och några droppar citron.
Hollandaise med ramslök
Hollandaise med ramslök
Hollandaise med ramslök: 
Funkar mycket bra med torkad ramslök. Lite mildare än den med nyplockade blad. Här är recept på min favorithollandaise.

I en potatisgratäng:
Gärna med förkokt potatis eller i "köpegratäng" då ramslök gärna tappar smak vid långvarig hetta. Det går även bra att tillsätta lite flingsalt med ramslök när gratängen kommit ut ur ugnen. Det blir både dekorativt och gott.


Parmesanostcreme med ramslök
Parmesanostcreme: 
Arlas smaksatta créme fraiche "Parmesan och vitlök", en rejäl hög med finriven parmesan av god kvalitet, salt och peppar och ramslök. Kör i mixer och låt mogna till nästa dag.

Grillad med t.ex. potatis: 
Liksom porjulök som grillas får även ramslök en sötare smak när den "sotas". Så även om ramslök tenderar att tappa smak vid långvarig upphettning kan het värme i ugn ta fram något helt annat.


Ramslöksbröd
I ett ramslöksbröd: 
Ett lättlagat och gott recept på vridna baguetter med ramslök finns här på bloggen. Funkar även bra tillsammans med flingsalt och olivolja på t.ex. ett foccaciabröd eller ovanpå ett bröd som penslas med vatten innan det åker in i ugnen.

I en potatissallad:
Mums. Åter igen tillsammans med majonnäs eller andra feta produkter. Allra helst med lite ramslökskapris på toppen.

flingsalt med ramslök
Över mozzarellaost och tomat 
på en skiva levain tillsammans med
flingsalt och en god olivolja
På rostat bröd:
Över mozzarellaost och tomat på en skiva rostad levain tillsammans med flingsalt och en god olivolja.

Som smaksättare i en vit grundsås: 
Låt fantasin sätta dina gränser. Jag har t.ex. gjort en stuvning med purjolök, musslor och ramslök.
ramslöksolja
Ramslöksolja
Ramslöksolja: 
Skölj torkad ramslök under kallt vatten och krama ur vattnet innan den blandas med en neutral olja. Smaksätt med salt, vitpeppar och saft från en citron. Gott över en pastarätt, en sallad eller som kallsås till t.ex. kyckling och lax.

Pesto:  
En god ramslökspesto får du genom att mixa ramslöksoljan ovan med riven vällagrad hårdost och rostade nötter.Kommentarer

  1. Hej!
    Tack för dina fina tips! Nu ska jag testa göra pålägg med PåMackan och ramslök!
    Hälsningar från Helsingfors - Helena

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?