lördag 3 september 2016

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök

Jag har tidigare varit skeptisk till torkad ramslök. Mycket på grund av att de blad jag själv torkat blivit "gräs(l)iga" men säkert även för att jag inte har vetat hur jag bäst ska tillaga den som torkad. Med tiden har jag lärt mig några aspekter som man bör ha i åtanke vid tillagning. Nu går det mycket bättre och torkad ramslök används numera lika frekvent som olivolja i vårt kök.


Tänk på detta om du vill lyckas med torkad ramslök

1. Ju fetare desto bättre

Torkad ramslök passar bra ihop med feta produkter eftersom fettet tar fram smaken. Därför går det utmärkt att blanda torkad ramslök med mejeriprodukter som t.ex. smör olja och majonnäs. Likaså till lamm, fläsk eller fet fågel och fisk. Jag vill t.o.m. säga att den i vissa fall är bättre än färska blad som ibland tenderar bli lite för skarp i smaken.


ramslök
Torkad ramslök, majonnäs och creme fraîche. Det är ingredienserna till såsen som
jag blandar med sillen. Det blir den godaste sill du någonsin ätit. Jag lovar!

2. Känslig för långvarig upphettning 

Precis som färsk ramslök är även torkad ramslök känslig för värme och bör därför tillsättas sent vid tillagning av varma rätter. Vid tillagning av t.ex. en potatisgratäng med ramslök kan det vara klokt att tillsätta ramslöken först i slutet av tillagningen eller korta ner tillagningstiden genom att förkoka potatisen alt. använda den i en"köpegratäng" som värms en kortare stund i ugnen. Samtidigt kan lite värme hjälpa till att plocka fram smaken i den torkade produkten. Testa gärna att ha en nypa torkad ramslök i skirat smör eller i en hollandaise.

ramslökbymalena
 En ravioli med salvia och ramslök i skirat smör och olivolja. 
Lägg till några smulor parmesan - sen är middagen klar. 

3. Behöver ibland lite tid (eller lite värme) för att smakerna ska komma fram

Torkad ramslök kan behöva lite tid för att smakerna ska sätta sig. Om man t.ex. gör ramsklökssill, en färskost eller en dippa med ramslök kan den med fördel göras dagen innan den ska serveras. Det går också bra att blötlägga eller skölja ramslök i kallt vatten innan den ska tillagas för att blöta upp flingorna och på så vis locka fram smakerna. Används torkad ramslök däremot i en varm rätt som t.ex. i en soppa, en hollandaise eller i ett skirat smör infinner sig smakerna direkt.

4. Blötlägg ramslök innan den blandas med ren olja. 

Genom att skölja torkad ramslök under kallt vatten och krama ut vattnet innan den blandas med ren olja får man smakerna att komma fram bättre och bladen att mjukna.


Här följer några recept och tips på hur jag använder min torkade ramslök:
Ramslökssmör: 
Här gör den sig jättebra då jag tycker att den färska ramslöken ibland kan bli för skarp att ha i ett ramslökssmör.
Ramslöksmajonnäs: 
Enkelt och gott, speciellt om man bara blandar ut lite torkad ramslök med sin favoritmajonnäs (min är  Hellmans) och låter vila ett dygn i kylskåpet.
Ramslökssoppa: 
En balansgång mellan att få de torkade bladen mjuka och inte låta koka för länge så att bladen tappar smaken. Då går det bra att blötlägga bladen i lite vatten innan användning. Här är ett förslag på en jättegod soppa där jag använt torkad ramslök.
Ramslökskorv:
En fet färs på lamm eller fläsk (och späck) blir jättegod att använda tillsammans med torkad ramslök.
Skirat smör med ramslök: 
Som ramslökssmör fast godare då värmen från det skirade smöret än bättre tar fram smaken av ramslök. Gott och vackert att skeda över vit fisk - grillad eller rökt - tillsammans med potatismos.
Hummus med ramslök:
Här går det utmärkt att ersätta vitlök och persilja med ramslök. Mixa en burk sköljda kikärtor med en dl olja, saften av en halv citron och en ordentlig nypa ramslök samt salt och peppar. Gott som tillbehör till grillat, stekt kött och fisk, bredvid en sallad eller ovanpå en smörgås.


ramslökshummus
En hummus på kikärtor, olja, citron och ramslök är ett gott tillbehör. 


Philadelphiaost med ramslök:
Blanda gärna osten dagen innan den ska serveras och servera den inte iskall. Smakerna kommer bättre fram när den inte är kylskåpskall. Till 200 gram Philadelphiaost har jag en matsked torkad ramslök, lite salt och peppar och några droppar citron.
Kesosmörgås med ramslök: 
Lika enkelt som det låter med några flingor ramslök på smörgåsen. Lite salt förhöjer smaken.
Hollandaise med ramslök: 
Funkar mycket bra med torkad ramslök. Lite mildare än den med nyplockade blad. Här är recept på min favorithollandaise.
Parmesanostcreme: 
Arlas smaksatta créme fraiche "Parmesan och vitlök", en rejäl hög med finriven parmesan av god kvalitet, salt och peppar och ramslök. Kör i mixer och låt mogna till nästa dag.
I en potatisgratäng:
Gärna med förkokt potatis eller i "köpegratäng" då ramslök gärna tappar smak vid långvarig hetta. Det går även bra att tillsätta lite flingsalt med ramslök när gratängen kommit ut ur ugnen. Det blir både dekorativt och gott.
Grillad med t.ex. potatis: 
Liksom porjulök som grillas får även ramslök en sötare smak när den "sotas". Så även om ramslök tenderar att tappa smak vid långvarig upphettning kan het värme i ugn ta fram något helt annat.
På bröd som ska in i ugnen: 
Tillsammans med flingsalt och olivolja på t.ex. ett foccaciabröd.
På bröd som kommit ut från ugnen:
Över mozzarellaost och tomat på en skiva levain tillsammans med flingsalt och en god olivolja.


flingsalt med ramslök
Över mozzarellaost och tomat på en skiva levain tillsammans med
flingsalt och en god olivolja
I en potatissallad:
Mums. Åter igen tillsammans med majonnäs eller andra feta produkter. Allra helst med lite ramslökskapris på toppen.
Som smaksättare i en vit grundsås: 
Låt fantasin sätta dina gränser. Jag har t.ex. gjort en stuvning med purjolök, musslor och ramslök.
Ramslöksolja: 
Skölj torkad ramslök under kallt vatten och krama ur innan den blandas med en neutral olja. Smaksätt med salt, peppar och lite saft från en halv citron. Gott över en pastarätt, en sallad eller som sås till t.ex. kyckling och lax.
Pesto:  
En god ramslökspesto får du genom att mixa ramslöksoljan ovan med riven vällagrad hårdost och rostade nötter.
Pasta: 
En läcker ramslökspasta gör du genom att blanda i en stor nypa ramslök i pastadegen. Paolo Roberto har ett toppenbra recept på hemlagad pasta på sin hemsida.


ramslökbymalena
Torkad ramslök, ramslökssalt, ramslökspasta och en färdig pestokrydda finns att beställa 
på min hemsida www.ramslökbymalena.se1 kommentar:

  1. Hej!
    Tack för dina fina tips! Nu ska jag testa göra pålägg med PåMackan och ramslök!
    Hälsningar från Helsingfors - Helena

    SvaraRadera