söndag 15 april 2012

Frittata med pepparsalami och ramslök

Både jag och min man är barnsligt förtjusta i olika sorters äggbaserade stekjärnsrätter. Allt från skånsk äggakaka till omelett, crêpes, tortilla och frittata. En god variant på frittata är att göra den med pepparsalami och ramslök och till just denna rätt går även bra att använda fryst ramslök. Tänk bara på att stekjärnet du väljer att använda är av den ugnssäkra sorten.


ramslök
Frittata med pepparsalami och ramslök

Till halvstort stekjärn använder jag:

1/2 lök el. 1-2 schalottenlökar
ett knippe ramslök
6 ägg
1 dl grädde
12-15 skivor stark pepparsalami
50 gram parmesanost
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader grill/ovanvärme.
Sautera löken i rikligt med het olja.
Vispa under tiden samman ägg och grädde, salta och peppra.
Vänd ned den grovt skurna ramslöken tillsammans med den sauterade löken. Låt den bli mjuk.
Häll i äggblandningen och låt frittatan stelna på medelvärme under lock i ca 10 minuter.
När någon minut återstår placera ut salamiskivorna på den stelnade ytan och strö över den rivna osten.
Grädda frittatan i den övre delen av ugnen i ytterligare ca 5-10 minuter.
Servera gärna frittatan tillsammans med en krispig grönsallad.
Smaklig spis!


2 kommentarer:

  1. Tack för all inspiration!!
    Plockar Du ramslöken med kniv eller knipsar Du av bladen?

    SvaraRadera
  2. Ramslöksbladen är inte svårplockade på något vis. Det går lika bra att använda något vasst som sax eller kniv eller att bara knipsa av bladen mellan tummen och pekfingret. Stjälkarna behöver inte vara vackra då de ofta skärs bort vid användning. En trubbig matkniv kan underlätta plockandet av frökapslar.

    SvaraRadera