måndag 26 mars 2018

Läckert grön potatis- och ramslökssoppa

Traditionellt brukar ramslökssoppa tillagas med potatis. Potatis reder soppan och gör den läckert krämig i konsistensen, precis som den sparris jag använder i ett liknande recept  Mängden ramslök som behövs i receptet kan variera då ramslök kan smaka olika mycket beroende på var den växer och när på säsongen den är skördad. Mixa därför gärna (en näve) nyplockad ramslök med lite neutral olja till en kraftig creme att smaksätta soppan med mot slutet av tillagningen. Då blir det lättare att balansera smakerna.

Ramslökssoppa
En varm kopp potatis- och ramslökssoppa gör gott i vintrigt vårväder.
Här gjord på torkad ramslök enligt receptet nedan,. 

Potatis- och ramslökssoppa

1 hackad gul lök alt. 2-3 schalottenlökar och
6-8 små tärnade potatisar som fräses i gryta med
1 klick smör och lite olja. Pass på så potatisen inte bränner vid. Häll på
1 dl vitt vin som får koka in i den frästa löken och potatisen. Häll i
6 dl kycklingbuljong (2 tärningar) och
2 dl mjölk. Låt koka 10-15 min tills potatisen mjuknar. Mixa soppan tillsammans med
2 stora skedar creme fraiche. Smaka av med mixad
Ramslöscreme (se ovan). Mixa och smaksätt med
salt och peppar. 
Låt soppan få ett snabbt uppkok efter smaksättning för att få bort den "råa" löksmaken.

Om du inte har nyplockad ramslök går det lika bra med 2 dl torkad ramslök som blötläggs/sköljs under kallt vatten och mixas kraftigt i mixer med en del av den vätska som ska i soppan. På så vis får man fram både smak och en fin grön färg från den torkade ramslöken.



ramslökssoppa
Lika god till fest. Här serverad med en klick creme fraîche tillsammans med en
fruktig Chardonnay - Glen Ellen, nr: 7046 som kostar 79 kr på Systembolaget. 

Tips! Lite festligare soppa med mer skum får man till genom att tillsätta en slurk sodavatten innan servering.  

Slut på torkad ramslök? Ingen fara. Det finns finfin ramslök att beställa på min hemsida www.ramslökbymalena.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar