Vispat ramslökssmör

Jag hade nöjet att besöka restaurang "Tryne till Knorr" i Malmö förra hösten och blev där bl.a. serverad ett fluffigt härligt citronsmör tillsammans med små grillade kronärtskockor med en tunn skiva comté på toppen. Inspirerad av detta fantastiska smör har jag nu gjort mitt eget vispade ramslökssmör. Till skillnad från vanligt rört eller mosat kryddsmör tycker jag att det vispade smöret tar fram smakerna på ett för mig helt nytt sätt. Skitgott helt enkelt!

kryddsmör med ramslök
Små söta smakbomber av smör.... och ramslök så klart 

Ett knippe ramslök
1 dl neutral raps- eller olivolja
Några droppar citron (Et tips är att tillsätta lite mer syra och även rivet skal av citron om smöret ska serveras till fet fisk)
En nypa salt
250 gram rumstempererat smör
Ev. lite fint hackad ramslök att blanda ner i det färdigvispade smöret.

Skölj och grovhacka ramslöken. Mixa med rapsolja, salt och citron. Det ska vara mycket smak i oljan innan du blandar i smöret. Därefter lägger du smöret i en bunke, startar vispen och tillsätter olja efter smak. Var försiktig i början då smöret gärna skvätter om det inte hunnit bli tillräckligt varmt (vis av erfarenhet). Vispa tills smöret är riktigt fluffigt. På slutet kan man tillsätta lite finhackat kryddgrönt för att få mer struktur på smöret. Sätt in smöret kylskåpet så det hinner bli svalt innan servering.

Istället för att frysa in ramslökssmör har jag i år valt att frysa in den ovan beskrivna ramslöksoljan. Inte för att jag tror att hållbarheten blir så mycket bättre (vaken olja eller smör klarar mer än ett par månader i frysen innan det härsknar) men jag inbillar mig ändå att det kommer smaka bättre om jag fryser in lite lite koncentrerad ramslöksolja istället för ett färdigt ramslökssmör. Fryst smör har en tendens att smaka "frys", hur väl man än förpackar och skyddar det. Eller hur brukar du göra?

Smaklig spis!




Kommentarer

  1. Hur mycket torkad ramslök tar man till receptet med ramslökssmör?/ Carina Johansson

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Går det att frysa ramslök?