Går det att spara ramslök?

I Skåne börjar ramslökssäsongen närma sig sitt slut och vi är många som försöker finna olika sätt att bevara den där fina smaken av färsk ramlök. Tyvärr går det inte. Visst går det att spara ramslök men hur man än väljer att spara den blir den aldrig lika god som den är färsk. Det är väl också det som gör ramslöken till den uppskattade vårprimör den faktiskt är.

Många tycker om den torkade ramslöken men jag har själv varken smakat någon som jag tyckt om eller lyckats torka egen ramslök med bra resultat. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är i växtsaften som smaken sitter. Det jag lyckats bäst med har varit att göra ramslökssalt genom att mixa salt med ramslök som jag sedan brer ut på en plåt och torkar långsamt på låg värme i ugnen.

ramslök
Ramslökssalt på väg in i ugnen

Ett annat sätt att bevara ramslöken kan vara att frysa den. Man kan förvälla ramslöken innan man fryser den. Det gör man för att den inte ska sätta sin utpräglade löksmak på allt annat man förvarar i frysen. Själv fryser jag in min färsk och vakuumförpackar den i lufttäta påsar. Då håller den bättre. Den frysta ramslöken passar utmärkt att ha i vinterns soppor eller till lördagsbrunchens frittata, men den frysta ramslöken smakar ändå inte som de färska bladen gör på våren.

Det närmaste man kan komma för att bevara den färska ramslökens smak är nog att göra en olja eller en pesto av bladen. Men inte heller oljan går att spara en längre tid eftersom den kan bli giftig om man har otur. Här är lite information som jag saxat från folkhälsomyndighetens hemsida:

"Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, d.v.s. den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag. Sporerna förekommer därför ofta i födan men förstörs i regel vid tillredning och konservering. Om tillredningen/konserveringen är ofullständig kan sporerna överleva och börja växa ut, förutsatt att miljön är syrefri. Toxinet bildas när sporerna växer ut. Det är värmekänsligt och förstörs vid kokning. Toxinbildning motverkas av sur och/eller salt miljö"

Så var försiktig med oljan!


Kommentarer

  1. kan man kanske göra ramslöksmör och frysa in den, eller i alla fall ha i kylen så länge den håller sig?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Ramslökspesto - ramslökens paradrecept

Vispat ramslökssmör