Odla ramslök i kruka

Jag brukar avråda mina lökhandlande kunder från att odla ramslök i kruka, pallkrage eller i blomsterlåda. Jag uppmanar hellre till lite civil olydnad med förslaget att gå ut i en skogsdunge och i hemlighet "tjuvplantera" sin ramslöksplanta om man inte har en egen trädgård att plantera lökarna i.  Anledningen är att jag inte tror på att ha ramslök i kruka. Inte i det långa loppet. Ramslök vill stå ganska djupt planterad och ha det svalt om fötterna och även fuktigt under årets kalla period. Står ramslök för varmt och för fuktigt under senvår och sommar tenderar lökarna att ruttna bort. Det kan vara svårt att hålla jorden lagom fuktig i en kruka. Det kan även vara svårt att finna lämplig jord att plantera lökarna i. Ramslök trivs bäst i väldränderad jord. Använder man vanlig "köpejord" är risken stor att man kommer hem med en fukthållande jord som gör att lökarna har lättare för att ruttna när temperaturen stiger framåt våren. I naturen växer ramslöken ofta vid och i närheten av vattendrag, ja till och med i vattendrag men då är vattnet kallt och rinnande, aldrig stillastående och varmt.


ramslök
Ramslök som planterades i juli månad förra året 

Men visst går det. Min gode vän Tommy som flyttade till Småland från Skåne förra sommaren valde att trotsa mina teorier. Han satte lökarna han fick av mig i inflyttningspresent utomhus i en zinkbalja... och där står de än idag. Gröna och fina. Tack för bilden Tommy!

(PS. Tommys lökar försvann och var helt borta året därpå. Nu har han satt nya lökar på slänten till en klippa på tomten. Där trivs den fint.)

 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök