fredag 2 maj 2014

Odla ramslök i kruka

Jag brukar avråda mina lökhandlande kunder från att odla ramslök i kruka, pallkrage eller i blomsterlåda. Jag uppmanar hellre till lite civil olydnad med förslaget att gå ut i en skogsdunge och i hemlighet "tjuvplantera" sin ramslöksplanta. Anledningen är att jag inte tror på att ha ramslök i kruka. Inte i det långa loppet. Ramslöken vill stå ganska djupt planterad och ha det svalt om fötterna och även fuktigt under årets kalla period. Det kan dels vara svårt att hålla jorden lagom (naturligt) fuktig i kruka. Det kan även vara svårt att finna lämplig jord att plantera lökarna i. Ramslök trivs bäst i väldränderad jord. Använder man vanlig "köpejord" är risken stor att man kommer hem med en fukthållande jord där lökarna ruttnar när temperaturen i jorden stiger framåt våren. I naturen växer ramslöken ofta vid och i närheten av vattendrag, ja till och med i vattendrag men då är vattnet kallt och rinnande, aldrig stillastående och varmt.


ramslök
Ramslök som planterades i juli månad förra året 

Men visst går det. Min gode vän Tommy som flyttade till Småland från Skåne förra sommaren valde att trotsa mina teorier. Han satte lökarna han fick av mig i inflyttningspresent utomhus i en zinkbalja... och där står de än idag. Gröna och fina. Tack för bilden Tommy!

(PS. Tommys lökar försvann och var helt borta året därpå. Nu har han satt nya lökar på en klippa på tomten. Där trivs den fint.)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar