Två recept på ramslökssoppa

Ett bra sätt att få fram ramslökens goda smak är att göra en soppa på bladen. Det är enkelt och går snabbt att tillaga. Jag har ett par varianter jag brukar göra. Den ena är en krämig soppa som reds med mjöl, den andra är en lite syrligare variant med vitt vin och grädde (som inte blir sämre med lite sparris). Då ramslöken tappar både smak och färg vid upphettning och långvarig värme är det viktigt att den tillsätts så sent som möjligt, gärna strax innan servering. Bladen måste dock kokas upp för att ramslöken ska bli tillagad och tappa sin råa och vitlökspeppriga smak. Vill man ha mer smak i soppan kan man istället använda mer ramslök. Det ger även mer färg åt soppan.


Ramslökssoppa
Ramslökssoppa, här toppad med ramslöksolja.
Lite som smör på fettet, men gott är det.

 

Krämig ramslökssoppa

1 lök
1 msk smör
2 msk olivolja
3 msk mjöl
1 liter kall buljong
1 knippe ramslök
2 dl halvfast fet gräddfil
salt och riven muskot
  
Hacka löken och stek den i smör och olja. Rör ned mjölet. Bryn kort stund under omrörning och tillsätt kall buljong. Låt koka upp för att därefter sjuda i 15 minuter. Hacka ramslöksbladen och lägg i soppan. Mixa med stavmixer. Rör ned hälften av gräddfilen och smaka av med salt och muskot. Servera med en klick gräddfil (gärna utrörd med lite ramslökspesto för mer smak och läcker färg) samt brödkrutonger som stekts i olja tillsammans med lite krossad vitlök i ett par minuter. Bäst blir brödkrutongerna när de är hårda på utsidan men fortfarande mjuka inuti.

 

 

Ramslökssoppa med (sparris och) vitt vin

2 scharlottenlökar alternativt
3-4 vårlökar fräses en kort stund tillsammans med
1 vitlök i
1-2 matskedar smör (ev. med lite sparris). Häll på
2 dl vitt vin som får koka in och
4 dl buljong (låt koka tills sparrisen är mjuk) och därefter
2 dl grädde. Slutligen tillsätts
1 knippe ramslök som hackats fint. Mixa med stavmixer och smaka av med
salt och peppar. Klart!

Här finns bild och recept på Läcker sparris- och ramslökssoppa, en variant av receptet ovan.

Kommentarer

  1. Byt gärna ut grädden mot cremefraiche och spetsa gärna med lite hot currykrydda

    SvaraRadera
  2. Har precis provat Krämig ramslökssoppa för första gången. Mycket gott, och enkelt recept att följa. Jag satte lökar i höstas och nu är första gången jag skördar, så det här receptet var precis vad jag behövde för att komma igång.
    Tack för maten.

    SvaraRadera
  3. Tack för feedback!

    Anonym: Curry känns oväntat och lite spännande. Tack för tipset.

    Stefan: Roligt att höra att du fann något av användning på min blogg. Jag har bara bloggat i en dryg vecka och har ett stort ramslöksregister som jag planerar att dela med mig. Hör gärna av dig igen och berätta mer om dina ramslökserfarenheter. Glad påsk!

    SvaraRadera
  4. Hej, en liten undran bara, har just upptäckt ramslöken oxå. Tyckwe den är fantastisk. Varför "söla" ned den med charlottenlök och vitlök? Varför inte använda knopparna som smakar lite vitlök? I södra sverige finns det ju säckar att skörda. Hälsningar från en total amatör som förmodligen inte vet bättre :) Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till din nya upptäckt Maria. Jag kan garantera att du har mycket gott att se fram emot och visst är det underbart med ramslök i Skåne där den växer i kvadratkilometrar när man väl hittar den.

      Det går säkert alldeles utmärkt att skippa både lök och vitlök och bara ha ramslök i soppan men jag tror den blir ganska platt i smaken. Man bör vara medveten om att ramslöken får en helt annan smak när man tillagar den och har den i t.ex. en soppa än när man har den "rå" i ett tillbehör som t.ex. en pesto. Tillagad blir den en lyxig variant av spenat enligt min mening. Att grunda en rätt (t.ex. soppa, risotto, frittata eller en pastasås, m.m) med lite sauterad lök och ev en vitlök är för mig en naturlig och mycket god inledning på de flesta rätter där den sauterade löken bl.a. tillför en sötma. Jag anser inte att ramslökssoppan förlorar på det. Däremot händer det ofta att jag skippar vitlöksklyftan när jag tillagar något med ramslök. Speciellt om jag toppar rätten med lite ramslöksolja eller har ramslökspesto vid sidan om. Lycka till och berätta gärna hur det går för dig.

      /Malena

      Radera
  5. Hur mycket är ett knippe?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mina ögon är ett knippe ramslök ungefär lika stort som ett knippe dill eller ett knippe persilja. Det är alltid svårt att säga exakt då ramslöksbladens storlek och smak varierar under en säsong. Dessutom kan smaken på bladen variera väldigt mycket beroende på var man plockar dem. Man får smaka sig fram och råkar det bli för stark smak får man spä ut soppan. Det är ganska lätt hänt att t.ex. ramslökspeston blir för skarp. Då får man spä ut den med mer olja.

      Radera
  6. Har blivit nyfiken på ramslöken och hittade din blogg, inspirerande! Jag har hittat massor av vild ramslök strax utanför Skövde och tänkte prova en av dina soppor. Ang "ett knippe", du kan inte lägga upp en bild så jag som osäker kan se? Då kan jag se hur mkt blad du använder också. Ett ödmjukt tack på förhand, Anders :-)

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag sitter och drömmer om ramslöken jag köpte i fjol. Har jag tur kanske den tittar upp hos mig i Halland till påsk. Då skall jag testa soppa eller en god pesto. Men jag funderar på vilka typer av vin som passar bäst till ramslöken. Har du några tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fann detta vintips på nätet http://www.trekronorvin.se/ramslokssoppa/ Där finns även ett recept på en ramslökssoppa som ser mycket god ut. Skickade förresten ett kuvert med ramslöksblad till dig igår. Du bör ha dem i lådan idag... så du slipper sitta och drömma om ramslök :)

      Radera
  8. Vad gulligt att skicka ramslök��. Jag har plockat för första gången här på södra Gotland. I går gjorde jag ramslökspesto efter eget huvud och upptäckte att vitlöken var helt onödig att ha i.
    Tips, skölj bladen, klappa dem försiktigt torra i en handduk och frys in i platta paket. Då har man primören att njuta av en lång tid framåt.

    SvaraRadera
  9. Det går också bra att hacka ner bladen i matberedaren och frysa in i plastpåsar. Men lägg sedan påsarna i en burk med tättslutande lock. Annars luktar/smakar allt i frysen ramslök.

    SvaraRadera
  10. Jag fick en vakuum maskin i julklapp. Superbra att använda när jag fryser in ramslök. Tätslutande och små behändiga paket.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Går det att frysa ramslök?