måndag 23 april 2012

Robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar


Det är inte sällan ramslök kombineras med potatis vid tillagning av ramslökssoppa. Det är en god kombination. Min version är robust och mustig, en soppa gjord för kalla höst- och vinterdagar. Det är sådana dagar man ska unna sig lyxen att plocka fram den på våren förvällda och infrysta ramslöken ur frysen.


ramslök
En robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar

3 msk olivolja
2 lökar
5 stora mjöliga potatisar
5 dl kyckling- eller grönsaksfond
50-100 gram ramslök
salt och kryddor (kummin, peppar och chili)
riven parmesan/pecorino och en god olivolja

Fräs den fint hackade löken i olivolja i ca 5 minuter. Låt den bli mjuk utan att få färg. Sänk värmen och rör ned den tärnade potatisen med en ordentlig nypa salt. Låt potatisen och löken svettas under lock i ca 15 minuter. Tillsätt buljongen och låt sjuda tills potatisen blir mjuk. Krydda soppan. Själv valde jag en kummin-, peppar- och chiliblandning för att få lite hetta i soppan. Tillsätt till sist ramslöken och låt den bli mjuk innan soppan serveras i en djup tallrik. Toppa gärna soppan med lite riven ost och ringla en god olivolja över.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar