Ramslökspesto med torkad ramslök

Att göra ramslökspesto på torkad ramslök funkar bra även om den sällan blir lika fin som när den görs på färska blad som plockats under tidig säsong. Genom att skölja den torkade ramslöken under kallt vatten och sedan krama ur den innan den blandas med oljan lyfts smakerna fram bättre och mjukar upp bladen som annars kan bli "knastertorra" i peston. Jag återkommer ofta till att ramslök behöver fett och trivs bra med feta produkter men den torkade ramslöken behöver även lite vätska för att komma helt till sin rätt. Vätska finns naturligt i t.ex. smör, ost, majonnäs men i ren olja - vid tillverkning av t.ex. ramslökspesto och ramslöksolja - behövs det även lite vätska i form av vatten för att ta fram det bästa hos den torkade produkten.


En ramslöksolja är användbar till mycket och förvandlas lätt till en läcker
ramslökspesto. Både oljan och peston håller sig ett par veckor i kylskåpet. 

Pesto med torkad ramslök


2,5 dl torkad ramslök - sköljs i durkslag under rinnande kallt vatten och kramas ur.
100 gram riven parmesan blandas med ramslöken i mixer tillsammans med...
2-3 dl olja (gärna en neutral olja eller en olja med mild smak) och
salt och peppar
några droppar pressad citron. Mixa och tillsätt olja till önskad konsistens. Det går även bra att tillsätta rostade nötter i pesten om så önskas. Själv föredrar jag den utan och väljer istället en vällagrad parmesanost som är lite nötigare i smaken.Färdig pestokrydda med ramslök 


Jag har dessutom en pestokrydda med ramslök till försäljning på min hemsida. Förutom ramslök, salt och peppar innehåller pestokryddan även torkad persilja, vitlök, lök och gräslök. Den innehåller alltså inga nötter utan är mer lik en persillade och fungerar även alldeles utmärkt att använda som en sådan.

ramslök
Ramslökspesto från min färdigblandade pestokrydda med ramslök. 
Här serverad med nykokta färska pastakuddar och ruccolasallat.


Min pestokrydda använder jag framförallt till pasta. Till en middag för två blandar jag 1 dl rapsolja med 1 dl hett vatten och 1 dl pestokrydda. Tänk på att salt och peppar sjunker till botten så ruska om påsen för att blanda innehållet. Riv sedan 1-2 dl italiensk/vällagrad hårdost och blanda i. Jag är just nu dödligt förtjust i Lidls färska pastakuddar - spenat och ricotta är riktigt läcker. Tillsammans med småbladig ruccolasallad serverar jag på detta vis en gourmetmiddag för två på mindre än 10 minuter (då pastan ska enbart koka i 4 min). Vill man lyxa till peston går det även bra att blanda i lite rostade och hackade pinjenötter. 

ramslökspesto
Just add water  - och du har en läcker middag för två på mindre än tio minuter.


Om det blir lite pesto över använder jag den gärna som en bas till en dressing (typ ceasar) som med lite majonäs/creme fraîche och några droppar syra blir god till en kycklingsallad. Pestokryddan med ramslök går även utmärkt att använda som pesto utan riven ost. Med lite extra olja och en skvätt vinäger funkar den fint som dressing till en sallad med t.ex. kidneybönor, hackad rödlök och tomat. Det går också bra att ha i pressad citron och rivet skal av citron för att använda den som en italiensk gremolata. Gott är det och det är bara fantasin som sätter gränser. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Ramslökspesto - ramslökens paradrecept

Vispat ramslökssmör