Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök
På hemsidan www.ramslökbymalena.se kan du beställa ramslöksprodukter och torkad ramslök av bästa kvalitet |
Tänk på detta om du vill lyckas med torkad ramslök
1. Ju fetare desto bättre
Torkad ramslök passar bra ihop med feta produkter. Fettet fungerar som smakbärare och tar fram smaken i de torkade bladen. Därför går det utmärkt att blanda torkad ramslök med feta mejeriprodukter som smör olja och majonnäs. Ramslök funkar även bra till lamm, fläsk, fet fågel och fisk.
2. Känslig för långvarig upphettning
Precis som färsk ramslök är även torkad ramslök känslig för värme och långvarig upphettning. Den bör därför tillsättas sent vid tillagning av t.ex. soppa och bara få ett uppkok innan servering. Vid tillagning av t.ex. en potatisgratäng med ramslök kan det vara klokt att tillsätta ramslöken först i slutet av tillagningen eller korta ner tillagningstiden genom att förkoka potatisen alt. använda den i en "köpegratäng" som värms en kortare stund i ugnen. Lite värme kan samtidigt hjälpa till att plocka fram smaken i de torkade ramslöksbladen. Testa t.ex. att ha en nypa torkad ramslök i smält eller skirat smör eller i en hollandaise.
3. Behöver tid för att smakerna ska komma fram
Torkad ramslök kan behöva lite tid för att smakerna ska sätta sig. Om man t.ex. gör ramsklökssill, en färskost eller en dippa med ramslök kan den med fördel göras dagen Används torkad ramslök däremot i en varm rätt som t.ex. i en soppa, en hollandaise eller i ett skirat smör infinner sig smakerna direkt.
Tips på användning av torkad ramslök
Ramslökssmör
Här gör sig den torkade ramslöken jättebra då jag kan tycka att färsk ramslök tenderar bli för skarp i ett ramslökssmör. På bilden har jag vispat smör och olja med ramslök, lite salt, peppar och gnuttens citron. Jättegott!
Ramslöksmajonnäs
Enkelt och gott att blanda torkad ramslök med sin favoritmajonnäs (t.ex. Hellmans om man inte slår sin egen). Låt gärna vila en stund innan användning. Ett lika givet tillbehör till viltburgaren som till fredagsräkan.
Ramslökssoppa
En balansgång mellan att få de torkade bladen mjuka och inte låta koka för länge så att ramslöken tappar smak. Här är ett förslag på en god soppa där jag använt torkad ramslök.
Ramslökskorv
Gör din egen korv och krydda den med torkad ramslök. En fet färs på lamm, vilt eller fläsk med späck och bacon gör sig jättebra med torkad ramslök.
Fetaoströra med ramslök
En burk Apertina fetaost i saltlag (200 gram) som mixas med 3 msk torkad ramslök och ca 1 dl neutral olja beroende på hur lös man vill ha den. Inga övriga kryddor behövs. Gott ovanpå ett kex eller som tillbehör till t.ex lamm och rostade grönsaker
I en potatisgratäng
Gärna med förkokt potatis eller i en "köpegratäng" då ramslök kan tappa smak vid långvarig hetta. Det går även bra att tillsätta lite flingsalt och ramslök när gratängen kommit ut ur ugnen. Det blir både dekorativt och gott.
Kesosmörgås med ramslök
Superenkelt med några flingor ramslök på smörgåsen. Lite salt förhöjer smaken.
Det ukrainska brytbrödet penslas med olja eller smält smör direkt det kommer ur ugnen. Sedan på med torkad ramslök och flingsalt och hela köket kommer dofta underbart. Sältan bryter fint mot det lite sötare brödet som med fördel serveras till soppa.
Mixa 2/3 ramslöksolja med 1/3 citron/vinäger och en klick sötstark senap, salt och peppar. Den på bilden är silad genom duk.
Pesto
En god ramslökspesto får du genom att mixa ramslöksoljan ovan med rostade nötter och därefter blanda ner finriven parmesan. Torkad ramslök är mildare i smaken än nyplockade blad. Att riva ner färsk lök/vitlök ger extra sting och några blad av spenat ger klorofyll och en härligt grön färg.
I en potatissallad
Åter igen tillsammans med majonnäs eller andra feta produkter. Allra bäst med lite ramslökskapris på toppen.
Blanda med flingsalt och ha i en liten saltskål på matbordet eller mixa fint tillsammans med ett milt himalayasalt och häll i en ströare för bordssalt. Vi kallar det för "äggasalt" för det är så gott på nykokta frukostägg.
Hej!
SvaraRaderaTack för dina fina tips! Nu ska jag testa göra pålägg med PåMackan och ramslök!
Hälsningar från Helsingfors - Helena