tisdag 1 maj 2012

Hemgjord färskost med ramslök

Att göra egen färskost och smaksätta den efter säsong och eget huvud är något jag gärna gör. Det är försvinnande gott och jag vet alltid vad osten innehåller. Att passa på att göra färskost medan ramslöken står i backen är ett måste för mig.

Ramslök
Dagsfärsk färskost med nyplockad ramslök på rostat bröd.
Vem kan motstå en sådan kvällssmörgås?

Normalt brukar jag göra hemgjord färskost med filmjölk och gräddfil, ca 2 liter filmjölk till 5 dl gräddfil brukar bli bra. Idag hade jag istället turkisk yoghurt och det fungerade lika bra. Det man gör är att värma upp filmjölken och gräddfilen i en kastrull tillsammans med en nypa salt/valfri krydda och därefter sila den genom en silduk, en halvgles bomullsväv i ett durkslag fungerar utmärkt. Ju längre tid filen får rinna av desto torrare blir osten.

Om du du gillar att göra egna ostar vill jag tipsa om min "Haloumi look-alike", en läcker ramslöksost som är god att grilla. Receptet kommer från en liten guldgruva i form av en hemsida med samlade mejerirecept som jag gärna låter mig inspireras av. Håll till godo!



2 kommentarer:

  1. Gud så gott! Egen färskost gjorde jag massor förr. Tack för att du påminner mig!

    SvaraRadera
  2. Testar för första gången i mitt liv nu. Ska baka surdegsbaguette till och bjuda några vänner. Har tänkt göra 4 st, och smaksätta med rostad vitlök, gräslök, dill, och provensalska örter. Får se hur resultatet blir ;-)

    SvaraRadera