Inlägg

Pampushky med Ramslök

Bild
Detta är ett mjukt och saftigt brytbröd med frasig skorpa. Det nygräddade brödet penslas med olja och hackad ramslök som bryter fint mot det lite sötare brödet. Doften i köket blir underbar.  Det nybakade brödet låter sig gärna serveras tillsammans med en god buljong eller soppa. Vid brist på färsk ramslök går det även bra med torkad  Pampushky med Ramslök (Ukrainskt surdegsbröd med ramslök)  50 gram surdeg och en nypa jäst (alt. 25 gram jäst)  2,5 dl mjölk 1 msk olja 1 msk socker 1 tsk salt 350 gram proteinrikt vetemjöl  Smör till formen 1 uppvispat ägg  0,5 dl olja, 1 dl hackad ramslök (alt. torkad ramslök) och en nypa flingsalt att pensla det nygärddade brödet med. Ev. även en klyfta vitlök för kraftigare vitlökssmak.  Blanda surdeg/jäst, mjölk, socker och olja. Rör ned mjöl och salt och arbeta degen i ca 5 min. Låt jäsa i 60 minuter. Dela degen i 7 till 8 jämnstora delar som rullas till bullar och läggs bredvid varandra i en smörad form med höga kanter. Låt jäsa ytterligare 60 min.

Surdegsbröd med Ramslök

Bild
Malenas Surdegsbröd med Ramslök  Ett surdegsbröd smaksatt med torkad ramslök ger inte bara en god smak det sätter även extra fart på jäsningen i och med att torkad ramslök innehåller naturlig jäst. I och med att degen görs lös och bakas i brödformar blir det ett saftigt bröd där en nattjäsning (gärna två) i kylskåpet gör att de goda smakerna i mjölet kommer fram. Att rosta detta surdegsbröd är något jag varmt rekommenderar. Det blir frasigt och gott och med lite smör på den rostade skivan kommer ramslökens smak fram ännu bättre. När jag inte rostar, gör en bruschetta eller varm kvällssmörgås serverar jag det gärna nybakat med ost till en soppa. Att smaksätta bröd med ramslök är gott. Att smaksätta ett surdegsbröd med ramslök blir ännu godare.  Förra hösten hittade jag en påse surdegsgrund i samband med en leverans av torkad ramslök till Olof Viktors café och bageri på Österlen. Sedan dess har vi inte köpt hem en enda limpa bröd. Brödet i receptet nedan blir gott som ett pr

Ramslöksremoulad & andra kalla såser med Ramslök

Bild
En remoulad med ramslök passar gott till stekt och grillad fisk men är även god till kött som t.ex. rostbiff.  Mina kalla såser, som den i " Malenas ramslökssill " - har ofta en bas av creme fraîche och majonnäs. Jag vet att många väljer att ha antingen eller men jag är svag för en blandning med något mer creme fraîche än majonnäs. Det blir fluffiga och goda såser. Ni som följer mig vet också att jag ofta talar om att ramslök behöver fett som smakbärare. Den torkade än mer än den färska så lite majonnäs i såsen är därför enbart är av godo. Den torkade ramslöken behöver även lite tid för att smakerna ska utvecklas. Därför kan det vara bra att göra en kall sås med ramslök några timmar eller t.o.m. dagen innan den ska serveras. Smaksättningen och kryddblandningarna kan givetvis variera.  Här bjuder jag på ett par exempel. Ramslöksremoulad Ramslöksramoulad är en stor favorit i vårt hus där det inte serveras en enda hemgjord fiskpinne eller pankopanerad torskbit utan denna enk

Ramslök behöver fett som smakbärare

Bild
Det man bör tänka på när man gör något med ramslök är att ramslök behöver fett som smakbärare. Blanda den gärna med olja, smör, ost eller majonnäs. Här är några enkla tips:  Olja Mixa "ett par nävar" ramslök och "en näve" parmesanost med olja tills du får en lagom konsistens för en pesto. Smaka av med salt och peppar och några droppar saft från en citron. Minska mängden ost om du även vill ha nötter i din pesto. Eller varför inte skippa  både ost och nötter och göra en gremolata/sås med citronzest från ett par citroner. Ramslök och olja funkar i många kombinationer.  Här en pesto med citron men utan nötter. Foto: Olof Abrahamsson  Smör Jättegod att blanda med ett smör och ha till grillat. Med smält smör som smaksätts med salvia och ramslök får du ett superläckert tillbehör till bl.a. ravioli. Toppa med riven parmesan och ev. lite rostade nötter. I Skåne har vi en "smörhåla" i vårt potatismos - lite ramslök i den. Precis

Ramslöksbröd

Bild
Detta ramslöksbröd, i form av vridna baguetter med ramslök, blir ett saftigt och gott bröd med stora luftbubblor eftersom brödet inte knådas. Degen får istället vila sig i form över natten. Hemligheten är att använda ett proteinrikt mjöl med mycket jäskraft. Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn är mitt tips. Vid bak av bröd med ramslök är det bra att ha med någon form av fett eller olja i degen. Ramslök, både färsk och torkad, behöver fett som smakbärare. Till mina vrida baguetter med ramslök använder jag ett helt vanligt baguetterecept och tillsätter en halv dl rapsolja och en dl torkad ramslök. Brödet serveras med fördel tillsammans med en klick smör för att ytterligare höja smaken av ramslök. Mitt bröd är ett kalljäst bröd som förbereds kvällen innan frukost eller på morgonen/dagen för att bakas till kvällen. Det bakade brödet går utmärkt att frysa in. Jag brukar tina de frysta bröden i ugn på 120 grader i ca 10 minuter. Ett nybakat bröd med ramslök är gott till höstens soppor

Läckert grön potatis- och ramslökssoppa

Bild
Traditionellt brukar ramslökssoppa tillagas med potatis. Potatis reder soppan och gör den läckert krämig i konsistensen, precis som den  sparris jag använder i ett liknande recept  Mängden ramslök som behövs i receptet kan variera då ramslök kan smaka olika mycket beroende på var den växer och när på säsongen den är skördad. Mixa därför gärna (en näve) nyplockad ramslök med lite neutral olja till en kraftig creme att smaksätta soppan med mot slutet av tillagningen. Då blir det lättare att balansera smakerna. En varm kopp potatis- och ramslökssoppa gör gott i vintrigt vårväder. Här gjord på torkad ramslök enligt receptet nedan,.  Potatis- och ramslökssoppa 1 hackad gul lök alt. 2-3 schalottenlökar och 6-8 små tärnade potatisar som fräses i gryta med 1 klick smör och lite olja.  Pass på så potatisen inte bränner vid. Häll på 1 dl vitt vin som får koka in i den frästa löken och potatisen. Häll i 6 dl kycklingbuljong (2 tärningar) och 2 dl mjölk.  Låt koka 10-15 min tills

Ramslökspesto med torkad ramslök

Bild
Att göra ramslökspesto på torkad ramslök funkar bra även om den blir mildare i smaken än med nypålockade ramslöksblad. Att ha i lite riven färsk lök eller vitlök ger den extra sting. Med lite nötter i pesten blir den fastare och mindre "gräsig". Genom att hetta upp oljan till ca 80 grader innan den blandas med den torkade ramslöken förlänger man hållbarhetstiden och minimerar risk för bakteriell utveckling samtidigt som smaken från den torkade ramslöken kommer bättre fram.  En ramslöksolja är användbar till mycket och förvandlas lätt till en läcker ramslökspesto. Både oljan och peston håller sig ett par veckor i kylskåpet.  Pesto med torkad ramslök 2-3 dl olja  (gärna en neutral olja eller en olja med mild smak) som hettas upp till 80 grader och  blandas med  2 dl torkad ramslök   Mixa i beredare med  1 dl rostade nötter  1/2 tsk salt,  1 krm peppar,   några droppar citron och  Ev. lite grovt riven lök för mer attityd Blanda därefter ner  50 g fint  riven parmesan