Ramslökspesto med torkad ramslök

Att göra ramslökspesto på torkad ramslök funkar bra även om den blir mildare i smaken än med nypålockade ramslöksblad. Att ha i lite riven färsk lök eller vitlök ger den extra sting. Med lite nötter i pesten blir den fastare och mindre "gräsig". Genom att hetta upp oljan till ca 80 grader innan den blandas med den torkade ramslöken förlänger man hållbarhetstiden och minimerar risk för bakteriell utveckling samtidigt som smaken från den torkade ramslöken kommer bättre fram. 

En ramslöksolja är användbar till mycket och förvandlas lätt till en läcker
ramslökspesto. Både oljan och peston håller sig ett par veckor i kylskåpet. 

Pesto med torkad ramslök

2-3 dl olja (gärna en neutral olja eller en olja med mild smak) som hettas upp till 80 grader och 
blandas med 2 dl torkad ramslök 
Mixa i beredare med 1 dl rostade nötter 
1/2 tsk salt, 
1 krm peppar,  
några droppar citron och 
Ev. lite grovt riven lök för mer attityd
Blanda därefter ner 50 g fint riven parmesan i röran. 
Låt gärna peston vila ett dygn för mer smak.

Önskas istället en olja är det bara att utesluta nötterna, löken och parmesanosten. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök