Pampushky med Ramslök


Detta är ett mjukt och saftigt brytbröd med frasig skorpa. Det nygräddade brödet penslas med olja och hackad ramslök som bryter fint mot det lite sötare brödet. Doften i köket blir underbar. 
Det nybakade brödet låter sig gärna serveras tillsammans med en god buljong eller soppa.


Pampushky med Ramslök
Vid brist på färsk ramslök går det även bra med torkad 

Pampushky med Ramslök (Ukrainskt surdegsbröd med ramslök) 

50 gram surdeg och en nypa jäst (alt. 25 gram jäst) 
2,5 dl mjölk
1 msk olja
1 msk socker
1 tsk salt
350 gram proteinrikt vetemjöl 
Smör till formen
1 uppvispat ägg 
0,5 dl olja, 1 dl hackad ramslök (alt. torkad ramslök) och en nypa flingsalt att pensla det nygärddade brödet med. Ev. även en klyfta vitlök för kraftigare vitlökssmak. 

Blanda surdeg/jäst, mjölk, socker och olja. Rör ned mjöl och salt och arbeta degen i ca 5 min. Låt jäsa i 60 minuter. Dela degen i 7 till 8 jämnstora delar som rullas till bullar och läggs bredvid varandra i en smörad form med höga kanter. Låt jäsa ytterligare 60 min. Pensla försiktigt det jästa brödet med ett uppvispat ägg och grädda i 220 grader tills brödet är gyllenbrunt (ca 20 minuter). Blanda under tiden olja, hackad ramslök och flingsalt som penslas på brödet direkt det kommer ur ugnen. Servera direkt. 

I Ukraina brukar brödet traditionellt serveras ljummet tillsammans med nationalrätten borsjtj som är en rödbetssoppa. Då ofta med vitlök och persilja (eller dill) som penslats med olja på brödet.  







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök