Ramslöksbröd

Detta ramslöksbröd, i form av vridna baguetter med ramslök, blir ett saftigt och gott bröd med stora luftbubblor eftersom brödet inte knådas. Degen får istället vila sig i form över natten. Hemligheten är att använda ett proteinrikt mjöl med mycket jäskraft. Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn är mitt tips.

Vid bak av bröd med ramslök är det bra att ha med någon form av fett eller olja i degen. Ramslök, både färsk och torkad, behöver fett som smakbärare. Till mina vrida baguetter med ramslök använder jag ett helt vanligt baguetterecept och tillsätter en halv dl rapsolja och en dl torkad ramslök. Brödet serveras med fördel tillsammans med en klick smör för att ytterligare höja smaken av ramslök.

Mitt bröd är ett kalljäst bröd som förbereds kvällen innan frukost eller på morgonen/dagen för att bakas till kvällen. Det bakade brödet går utmärkt att frysa in. Jag brukar tina de frysta bröden i ugn på 120 grader i ca 10 minuter.

Ramslöksbröd
Ett nybakat bröd med ramslök är gott till höstens soppor och grytor.
Servera gärna med en klick smör som än mer lyfter fram smaken av ramslök.  

Vridna baguetter med ramslök


450 gram mjöl
10 gram flingsalt
1 dl torkad ramslök
5 gram jäst
3,5 dl kallt vatten
0,5 dl rapsolja

Mät upp alla ingredienser i en bunke och blanda degen. Jag knådar inte degen utan bara blandar den i maskinen innan jag täcker bunken med plasfolie och låter jäsa över natten i rumstemperatur. Stjälp upp den lösa degen på mjölat bord morgonen därpå och vik den några gånger innan den får vila under duk i ca en timme. Sätt på ugnen. Dela degen i 2-4 bitar beroende på om du önskar små eller stora baguetter. Snurra och dra ut och lägg på plåt. Låt jäsa en stund till på plåten innan bröden gräddas i 250-275 grader i ca 10-15 minuter. Brödet ska få fin färg. För extra knaprigt bröd kastar jag in ett halvt glas med vatten i ugnen i början av gräddningen. Gott även att pensla med vatten och smula över lite torkad ramslök innan gräddning.

Lycka till!Kommentarer

 1. Åh så gott och spännande det låter - jag längtar redan till ramslökssäsongen och ska nog plocka fram en burk ramslökspesto jag har kvar i frysen sedan förra året - supergott i en krämig risotto! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Har precis plockat ramslök. Gjort smör och torkar nu resten i ugnen. Ska sätta en deg till bröden och baka i morgon. Så spännande! Lena

   Radera
 2. Hej
  Stämmer det att det bara ska vara 5 gram jäst i degen?

  SvaraRadera
 3. Ber om ursäkt att jag missat svara. Ja, det stämmer att det bara ska vara 5 gram jäst i degen. Torkad ramslök innehåller naturligt jäst och ger brödet en extra skjuts i jäsningen. Men även att brödet får jäsa i rumstemperatur över natten gör brödet extra luftigt.

  SvaraRadera
 4. Går det att göra detta receptet med färsk ramslök eller måste den vara torkad?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök