Ramslökspesto - ramslökens paradrecept


När man använder ramslök till t.ex. en ramslökspesto går det bra att använda hela växten, såväl lök och blad som blomma och frukt (men låt gärna löken stå kvar i backen för att ge nya blad nästa vår).  Ramslökens blad är som godast när bladen är unga och innan löken börjar blomma. Då är bladen fortfarande "saftiga" och det är i växtsaften som mycket av smaken sitter. Därför kommer nyplockad ramslök bäst till sin rätt när den finhackas eller mixas för att användas färsk i sallader, dressingar och kalla såser. Eller i en ramslökspesto som går att variera i oändlighet och är ett gott tillbehör till många rätter.

ramslök
Ramslökspesto går att variera i oändlighet och är ett gott 
tillbehör till många rätter. Foto: Olof Abrahamsson 

Själv föredrar jag att göra en mycket enkel variant av en ramslökspesto där jag mixar "ett par nävar" ramslök med "en näve" parmesanost och lite rapsolja tills jag får lagom konsistens. Jag smaksätter med en nypa salt och några droppar saft från en citron. När jag vill ha en finare pesto tillsätter jag osten fint riven från start och när jag önskar en lite grövre struktur tillsätter jag istället grovt riven ost efter det att bladen har mixats med oljan.

Malenas Ramslökspesto

100 gram nyplockade blad av ramslök
100 gram riven parmesanost
1-2 dl rapsolja
salt och peppar
saft från pressad citron

Normalt innehåller recept på ramslökspesto även nötter. Det går lika bra att använda cashewnötter, valnötter eller mandel som är brukligt i Tyskland och Italien eller pinjenötter som är mer vanligt i de svenska recepten. Med nötter i peston går det bra att halvera mängden ost för att istället ha i lika mycket ost som nötter. Allra bäst blir det såklart om man laborerar sig fram till det man tycker bäst om.

Vill du göra ramslökspesto på torkad ramslök? 
Länk till recept finner du här --> 
Torkad ramslök finns att beställa på min hemsida 
www.ramslökbymalena.se 

Ramslöksolja och ramslöksgermolata

En god ramslökssås får man t.ex. genom att göra en ramslöksolja. Då skippar man osten och nötterna i ovanstående recept. Önskas däremot en italiensk gremolata att ha som tillbehör till t.ex. ossubuco eller en god risotto ökar man istället mängden saft av pressad citron från receptet ovan och har även med skal från en riven citron.

Här är en länk till en god sparrisrisotto (enligt recept av Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson) som jag gärna toppar med sparris och ramslök. Ramslöken har jag antingen finskuren som jag tillsätter i slutet av tillagningen och/eller med lite ramslökspesto, ramslöksolja, alternativt ramslöksgremolata som jag ringlar över eller har vid sidan om risotton.

Ramslök
En egen variant av Louise Johansssons sparrisrisotto 
serverad med ramslökspesto. Kommentarer

 1. Lysande recept. Har själv smakat den och man tror knappt det är sant.

  SvaraRadera
 2. Har precis hittat ett ställe ganska när adär det växer mängder, hade ingen aning om det och nu har jag plockat en hel del. SJälv har jag solfrosfrön i stället för nötter i peston.

  SvaraRadera
 3. Jeg har precist hittet din blog, da vi kom hjem fra Åhus i dag har jeg gjort ramslökpesto, åh så godt det blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, visst är det gott med ramslökspesto! :D Jag blir glad av att höra att du är nöjd med ramslöken du köpte av mig. Tack!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök