Ramslökspremiär med ramslöksolja!

Idag var den så äntligen tillbaka. Med små fina skott som tittade fram i spretiga små tuvor där snöslasket låg som tunnast på marken. Inte många. Jag fick leta en bra stund för att få ihop ett hekto.


ramslök
Nyplockade ramslöksskott

Det var min Facebook-vän Robin Harford från Devon i sydvästra England som tipsade mig med ett inlägg idag. Han hade gjort en pastarätt på sin nyplockade ramslök.

Själv gjorde jag en ramslöksolja av mina små dyrgripar. Ramslöksoljan är användbar till mycket. Några droppar som smaksättare till en soppa eller på ett rostat bröd. Till kyckling, lax, pasta och risotto. Oljan kan förvaras ett par veckor i kylen och blandat med lite riven parmesan och nötter förvandlas den lätt till en ramslökspesto. Allt för att jag ska få njuta av de dyrbara dropparna så länge som möjligt och till så mycket som möjligt.

ramslök
Ramslöksolja - ett ljus i februarimörkret

Ramslöksolja

Blanda 100 gram ramslök med en nypa salt och matolja. Själv använder jag rapsolja, gärna kallpressad då den nötiga smaken passar bra till ramslöken. Ju mer olja desto mildare smak. Mixa väl och voila!Kommentarer

 1. Fantastiskt. Underbar försmak av våren. Vilken härlig färg på oljan.

  SvaraRadera
 2. Oj alla redan,snart är det vår! :) Visste inte vad ramslök var förräns förra året vid påsk, då var vi i en skog av ramslök, men jag har faktiskt inte smakat något än.. :)

  SvaraRadera
 3. Ramlade över din blogg så här hipp som happ. Dina recept får det verkligen att vattnas i munnen!!! Är också helt såld på ramslök efter en ramslöksshot som jag fick för två år sedan på en fest. Har sedan försökt få tag på plantor, men inte lyckats. Tror inte att jag har tålamod att driva från frö. Så min fråga till dig är om du vet var man får tag på plantor?

  SvaraRadera
 4. Sån tur att webben finns så att jag hittade din blogg! Fick verkligen inspiration av dina ramslöksrecept - och ska även testa att göra saltosten.
  Det kan vara bra att veta att man kan frysa in ramslök för att ta fram senare i år!

  SvaraRadera
 5. Underbart! Vi har upptäckt en liten ramslökslund i vår trädgård. Ren och skär lycka!

  http://husdiffus.blogspot.se/

  SvaraRadera
 6. Kan man frysa oljan i kuber? Eftersom du rekommenderar olja framför smör. Tack!

  SvaraRadera
 7. Kan man ta blommorna också och mala ner?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök