Plantera ramslök under sen vår?

Jag fick en fråga från Anna om ramslöken fortfarande är planteringsduglig så här års eller om det är bättre att vänta till hösten att plantera om lökarna. Nu i början av maj månad har blasten kommit upp till närmare full längd och knopparna sticker upp för att inom kort stå i full blom.

Visst går ramslök att plantera om även så här års. Jag väljer dock att enbart i undantagsfall och på kundens eget önskemål leverera ramslök under sen vår och försommar. Lökarna börjar bli ömtåliga och bladen blir tillknycklade av transporten eftersom plantan hunnit bli stor. Efter omplantering slokar oftast plantan och man får vattna den en hel del för att den ska ta sig. I vissa fall repar bladen sig aldrig. Bara en kort tid efter blomning börjar löken dessutom sätta igång plantans naturliga förmultningsprocess där bladen vissnar ned för att bara lämna en tom fläck på marken efter sig. Då är det lätt att tro att den nyss omplanterade plantan vissnat ner för att aldrig mera komma tillbaka.

Det är extra tufft för ramslökens blad att repa sig ju senare på säsongen de blir flyttade.

Lotta var bombsäker på att så var fallet med hennes ramslök som hon planterade i Västervik mitten på maj månad förra året. Det var således en mycket glad Lotta som skickade mig bilden nedan för ett par veckor sedan. Hon blev ännu lite gladare när jag upplyste henne om de små minibladen av ramslök som växte framför plantan. Den är ganska anspråkslös när den är liten och körs lätt över med en gräsklippare om man inte är försiktig.

ramslök
Små miniblad av ramslök tittar upp ur gräset där blommorna från Lottas 
ramslöksplanta tappade sina frökapslar förra året.

Ramslök är tacksam att plantera om och funkar i hela landet. Däremot protesterar den gärna mot sin flytt genom att blomma mer blygsamt året efter plantering. På så vis kan det vara en fördel att plantera om ramslök på våren istället för hösten för att man får tillgång till innevarande säsongs frökapslar.

Om du är intresserad av att beställa lökar under maj månad kan jag fortfarande skicka ramslök i tuvor med jord kvar runt rötterna för att skydda de ömtåliga lökarna. Plantorna skickas som A-post med Postnords stora box. Du kan göra din beställning på min hemsida www.ramslökbymalena.se  



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?

Går det att frysa ramslök?