Inlägg

Fermenterad ramslök

Bild
Min nyfödda förälskelse för fermenterad mat kom efter förra helgens besök vid restaurang Noma i Köpenhamn. Visst har jag alltid gillat surkål och ja, jag vet att det länge varit en trend i Sverige att göra egen kimchi och mjölksyra grönsaker och ja, jag vet att jag är sen i mitt uppvaknande. Men efter att ha smakat fermenterade nyponrosor, fermenterad vitlök och ett år gamla fermenterade äggulor var jag såld. Här ska det experimenteras! Ramslöksblad i saltlag. Svårare än så är det inte.    Jag har tidigare funderat på att testa Robin Harfords fermenterade ramslök men efter samtal med Andreas Dahlberg på Restaurang Bastard i Malmö, tillika en trogen ramslökskund sedan flera år, har jag kommit på bättre tankar som innebär att jag använder mig av en saltlag istället för att gnida in bladen i salt. Därmed slipper jag fördärva de ömtåliga bladens fina struktur. Så här gjorde jag: Jag började med att plocka massor med ramslök. Det går åt stora mängder när man fermenterar ramslö

Två sorters ramslökssill

Bild
Malenas Ramslökssill - "the easy way" med Abbas 5-minuterssill Det blir alltid glada miner och många frågor om den inlagda sill vi brukar bjuda på när vi är ute på matmässor runtom i landet. Här är det geniala receptet som består av enbart tre ingredienser och torkad ramslök (eller färsk) och som räcker till tre burkar  - typ Ikeas syltburkar. Om du tycker det blir för mycket kan du dela receptet med tre. 1 burk, 400 gram Hellmanns majonnäs 1 burk, 5 dl crème fraîche 3 dl torkad ramslök - finns att beställa på min hemsida  www.ramslökbymalena.se 3 paket Abbas 5 min-sill i hela filéer Lite salt & peppar Blanda majonnäs, crème fraîche och ramslök och skär sillen i små läckra bitar. Blanda sås och sill och smaka av med salt och peppar. Låt gärna sillen vila till dagen därpå för att smakerna ska komma fram bättre. Ramslökssill går lika bra att göra med torkad ramslök  som med nyplockade blad. Foto: Fia Caesar (PS. Andra snabbsillar i all ära - Coops och I

Vill du ha nyplockad ramslök i brevlådan till helgen?

Bild
Ramslök - direkt från skogen till din brevlåda Alla borde ha tillgång till nyplockad ramslök. Hur skulle annars världen se ut? Men det är inte alltid lätt att hitta färska ramslöksblad i butik. Därför skickar jag ut nyplockad ramslök till den som önskar under vårens. Ramslöken plockas och skickad och är framme nästa dag. I kallt vatten och därefter med kylskåpsförvaring piggnar bladen till och håller sig fina i en veckas tid. Direkt från min skog - nyplockad ramslök som skickas med posten Senast torsdag kl 12.00 Jag skickar till torsdag och behöver din beställning senast torsdag kl 12.00. Därefter skördar jag ramslöken som skickas iväg med A-post för att vara hos ditt lokala postombud redan nästa dag. Med i försändelsen bifogar jag en faktura och en en receptfolder med mina favoritrecept. Normalt skickar jag nyskördade ramslöksblad från slutet av mars till slutet av april. Information om pris och hur du beställer finns på min hemsida. www.ramslökbymalena.se Blade

ATL Magasinet skriver om min ramslök.

Bild
I går trillade ATL Magasinet  ner i brevlådan till 65 000 prenumeranter runtom i landet. För er som inte prenumererar på denna klassiska och mycket eminenta lantbrukstidning finns här en länk (klicka på bilden nedan) där ni kan läsa mer om mig och min ramslök. ATL Magasinet skriver om mig och min ramslök

Plantera ramslök

Bild
Här är några tips om hur du bäst planterar dina ramslökslökar. För dig som beställt lökar av mig hoppas jag du blir nöjd med lökarna. Hör gärna av dig till mig om du har några frågor. Har du inte beställt lökar men är intresserad av att göra det hittar du mer information om hur du beställer på min hemsida "Ramslök by Malena". När?  Vid plantering och flytt av barrotade lökar av Ramslök är det alltid nyupptagna och färska lökar som hanteras. Det är därför viktigt att lökarna planteras skyndsamt. Lägg dem gärna i iskallt vatten några timmar innan plantering om de har hunnit bli mjuka och lite trötta. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt kan de förvaras i kylskåp eller jordslagna i ett kallt och ljust utrymme. Ramslök planteras bäst under hösten när temperaturen i marken sjunker och det är naturligt fuktigt i jorden. Det är då lökarnas rötter vaknar till liv och börjar växa igen efter sommarens vila. I och med att lökarn