Inlägg

Stort ramslöksreportage i tidningen Äkta Mat

Bild
För några veckor sedan hade jag nöjet att få besök av frilansjournalisten och matbloggaren Anna Billing som tillsammans med fotografen Carolina Romare var hemma hos mig för intervju och fotografering av ramslök och ramslökskapris inför vårens stora ramslöksreportage i tidningen Äkta Mat. Förvisso min sämsta kökssax men den gör sig fint på bild.  Det sjusidiga reportaget är mycket läsvärt och täcker in det mesta man bör veta om ramslök. Dessutom bjuder Anna Billing på flera av sina favoritrecept med ramslök... och mitt recept på ramslökskapris finns så klart också med.  Anna Billings rökta makrillröra är en lysande kombo till min ramslökskapris. 

Ramslökskapris - inget för veklingar

Bild
Det tar emot att erkänna att årets ramslökssäsong närmar sig sitt slut. Bladen börjar bli bittra, grova och sega och de vita blommorna som är både vackra och goda är dagsländor som snart försvinner från ramslöksbacken. Men misströsta inte. Så snart de förssta blombladen börjar trilla till marken tittar de anspråkslösa frökapslarna fram och på dessa går det att göra en allt annat än anspråkslös ramslökskapris. Ramslökens frökapslar redo att bli plockade. Förra året gjorde jag ett två ordentliga satser på ca ett kilo vardera. Klasarna med frökapslar går ganska snabbt att plocka men då jag gärna tar bort stänglarna när jag lägger in kaprisen kan det ta en stund att rensa dem. Plockade och rensade frökapslar Efter att ha klippt alternativt repat bort stänglarna och blåst rent frökapslarna från de sista kvarvarande blombladen är det dags att skölja dem och lägga dem i salt. Jag fyller på med lika mycket salt som jag har ramslök (1kg ramslök = 1 kg salt). Här laborerar jag med

Går det att spara ramslök?

Bild
I Skåne börjar ramslökssäsongen närma sig sitt slut och vi är många som försöker finna olika sätt att bevara den där fina smaken av färsk ramlök. Tyvärr går det inte. Visst går det att spara ramslök men hur man än väljer att spara den blir den aldrig lika god som den är färsk. Det är väl också det som gör ramslöken till den uppskattade vårprimör den faktiskt är. Många tycker om den torkade ramslöken men jag har själv varken smakat någon som jag tyckt om eller lyckats torka egen ramslök med bra resultat. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är i växtsaften som smaken sitter. Det jag lyckats bäst med har varit att göra ramslökssalt genom att mixa salt med ramslök som jag sedan brer ut på en plåt och torkar långsamt på låg värme i ugnen. Ramslökssalt på väg in i ugnen Ett annat sätt att bevara ramslöken kan vara att frysa den. Man kan förvälla ramslöken innan man fryser den. Det gör man för att den inte ska sätta sin utpräglade löksmak på allt annat man förvarar i fryse

Odla ramslök i kruka

Bild
Jag brukar avråda mina lökhandlande kunder från att odla ramslök i kruka, pallkrage eller i blomsterlåda. Jag uppmanar hellre till lite civil olydnad med förslaget att gå ut i en skogsdunge och i hemlighet "tjuvplantera" sin ramslöksplanta om man inte har en egen trädgård att plantera lökarna i.  Anledningen är att jag inte tror på att ha ramslök i kruka. Inte i det långa loppet. Ramslök vill stå ganska djupt planterad och ha det svalt om fötterna och även fuktigt under årets kalla period. Står ramslök för varmt och för fuktigt under senvår och sommar tenderar lökarna att ruttna bort. Det kan vara svårt att hålla jorden lagom fuktig i en kruka. Det kan även vara svårt att finna lämplig jord att plantera lökarna i. Ramslök trivs bäst i väldränderad jord. Använder man vanlig "köpejord" är risken stor att man kommer hem med en fukthållande jord som gör att lökarna har lättare för att ruttna när temperaturen stiger framåt våren. I naturen växer ramslöken ofta vid och i

Marinerade ramslöksknoppar

Bild
Precis just nu, under några få dagar, har du möjlighet att smaka något du garanterat inte kommer att glömma. Jag talar om marinerade ramslöksknoppar. För det är just nu (i alla fall i Skåne) när ramslöksblommans knopp är som störst och precis innan den slår ut i blom, som det är så fantastiskt gott att marinera den. Den marinerade blomknoppen är lite knaprig och mycket smakrik och tillsammans med marinadens syra, sötma och sälta slår den en kulinarisk kullerbytta i munnen. Väl värt att testa! Receptet jag brukar använda kommer från Ryftes på Gotland och består av en del balsamvinäger och tre delar olja . Till det lite sötma (socker, honung eller sirap) och lite sälta . Jag brukar använda mitt eget ramslökssalt och avslutar med e tt par varv med pepparkvarnen . Mina knoppar har aldrig fått marinera klart (ett till två dygn) för de smakar fantastiskt gott redan efter några timmar.

Ramslöksmajonnäs

Bild
Efter att ha gjort ramslökshollandaise som tillbehör till var och varannan måltid de senaste veckorna (och varannan med ramslökspesto) ville jag idag variera mig. Till dagens fiskrätt blev det därför en klick ramslöksmajonnäs istället. Precis lika enkelt att tillaga och nästan, men bara nästan lika gott, men då talar jag om 4,8 ramslökar i betyg istället för 5,0 på en skala av 5. Det är med andra ord inte alls fel att ha ramslök i en majonnäs. Testa får du se! Hemlagad majonnäs med finhackad ramslök Gör så här:  Ta en  äggula , en skvätt/halv tesked vitvinsvinäger  (eller citron) och en tesked dijonsenap i en bunke och krydda med en nypa salt och lite peppar . Vispa försiktigt ned lite mild rapsolja , börja med ett par droppar och öka sedan mängden olja tills du har vispat ned ett par deciliter. Därefter rör du ned finhackad ramslök från 5-10 ramslöksblad. Smaka av och balansera smakerna. Jag brukar ha i lite extra syra på slutet.  

Ramslökskapris - en favorit i repris

Bild
Det är ramslökens blomknoppar man plockar för att göra ramslökskapris. Antingen innan de blommat eller efter. Efter är  godast, bäst och vanligast och då är det  ramslökens frökapslar man använder. Dessa plockas just som kronbladen håller på att falla av, strax efter blomningen som sker runt midsommar.    Men  före blomningen är tidigast, vilket är oslagbart för den som är otålig och glad i ramslök på både längden och tvären. Och ju st nu börjar ramslökens blomknoppar titta upp mellan bladen så bege er nu ut i ramslöksskogen och plocka. Tänk bara på att inte plocka ramslöken om den är fridlyst i ditt län eller om den växer i ett naturreservat.     Om du vill att ramslöken ska föröka sig där den står är det inte läge att plocka några knoppar. Det gör man bara om man har ett överflöd.   Jag brukar ha ungefär lika delar salt och ramslök under tiden jag saltar blommorna. Det gör jag i en tätslutande burk där ramslöken får ligga i saltet i minst tre veckor. Jag brukar förv