Inlägg

Läcker ramslökssoppa med sparris

Bild
Att göra en ramslökssoppa med sparris är att göra soppa på både kungen och drottningen av vårprimörer. De gifter sig fint med varandra. Testa får du se! Sparris- och ramslökssoppa serverat med några droppar ramslöksolja Innehåll 2 schalottenlökar 1 knippe sparris (minst) 5 cm purjolök 1 klick smör 1 dl vitt vin 6 dl kycklingbuljong 50 gram ramslök 3 dl grädde salt och peppar några droppar ramslöksolja Tillagning Tvätta, skala, skiva och hacka grönsakerna. Fräs lök och sparris i smör utan att det får färg. Häll på vin och låt vinet koka in. Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter. Lägg i ramslöken och grädden, låt koka upp innan soppan mixas. Häll upp i soppskål och droppa över några droppar ramslöksolja eller ramslökspesto som är utspädd med lite rapsolja. Till detta recept går det bra att byta ut sparris mot potatis som också reder soppan och gör den len.  Förslag till recept på en läckert grön potatis- och ramslökssoppa

Ramslökssoppa med musslor à la moules marinés

Bild
Min ramslökssoppa med musslor är inspirerad från ett recept på musslor i saffran från en numera nedlagd matblogg som heter "Jessica och Jonas". Deras musselspad är så god att jag brukar göra lite extra, varför jag kallar det för en soppa. Soppan vinner på verkligen på att lagas på ett musselspad vilket gör min version med ramslök precis lika god. Jag rekommenderar den varmt. Ramslökssoppa med musslor.  Ingredienser:  1 kg musslor 1 klick smör 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta  2,5 dl vitt vin 1 grönsaks-/fiskbuljongtärning 2 dl grädde 50 g ramslök 1 liten kvist persilja salt och peppar Gör så här:  Fräs den hackade löken i smöret i en större gryta utan att löken får färg. Häll i vinet och de rengjorda musslorna. På med locket och låt sjuda tills musslorna öppnat sig. Rör gärna runt i grytan någon gång under tiden. Plocka ut musslorna och fördela dem på tallrikar. Häll grädden i grytan tillsammans med en

Hemgjord färskost med ramslök

Bild
Att göra egen färskost och smaksätta den efter säsong och eget huvud är något jag gärna gör. Det är försvinnande gott och jag vet alltid vad osten innehåller. Att passa på att göra färskost medan ramslöken står i backen är ett måste för mig. Normalt brukar jag göra hemgjord färskost med filmjölk och gräddfil, ca 2 liter filmjölk till 5 dl gräddfil brukar bli bra. Idag hade jag istället turkisk yoghurt och det fungerade lika bra. Det man gör är att värma upp filmjölken och gräddfilen i en kastrull tillsammans med en nypa salt/valfri krydda och därefter sila den genom en silduk, en halvgles bomullsväv i ett durkslag fungerar utmärkt. Ju längre tid filen får rinna av desto torrare blir osten. Om du du gillar att göra egna ostar vill jag tipsa om min " Haloumi look-alike",  en läcker  ramslöksost som är god att grilla . Receptet kommer från en liten guldgruva i form av en hemsida med samlade mejerirecept som jag gärna låter mig inspireras av. Håll till godo!

Lätt ramslökssoppa med nässlor

Bild
Kan man äta våren? Ja med denna härligt gröna ramslökssoppa, full med vårlig energi, så kan man faktiskt det. Så här går det till... Vad sägs om en liten skål full med grön energi? Ta  4 vårlökar/knipplökar  och skär bort det mesta av de gröna bladen, hacka fint och fräs i en klick smör . Tvätta under tiden  100 gram nässlor och  100 gram ramslök noga och skär bort de grova stjälkar.  Häll 1,5 liter buljong i grytan och låt koka upp innan nässlorna läggs i. Låt dessa bli mjuka och lägg därefter i ramslöken. Sjud ytterligare en minut och mixa soppan. Krydda med salt och peppar . Klart! Jag har gärna med 100 gram gröna ärtor om det finns hemma i frysen. Det tillför en fin sötma i soppan. Önskar man någon form av mejeriprodukt i soppan föreslår jag en klick crème fraiche och önskas soppan något tjockare går det även bra att ha i potatis och lök, men då blir det inte längre någon lätt vårsoppa. Den tar dessutom längre tid att tillaga. Här är ytterligare ett par recept på go

Robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar

Bild
Det är inte sällan ramslök kombineras med potatis vid tillagning av ramslökssoppa. Det är en god kombination. Min version är robust och mustig, en soppa gjord för kalla höst- och vinterdagar. Det är sådana dagar man ska unna sig lyxen att plocka fram den på våren förvällda och infrysta ramslöken ur frysen. En robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar 3 msk olivolja 2 lökar 5 stora mjöliga potatisar 5 dl kyckling- eller grönsaksfond 50-100 gram ramslök salt och kryddor (kummin, peppar och chili) riven parmesan/pecorino och en god olivolja Fräs den fint hackade löken i olivolja i ca 5 minuter. Låt den bli mjuk utan att få färg. Sänk värmen och rör ned den tärnade potatisen med en ordentlig nypa salt. Låt potatisen och löken svettas under lock i ca 15 minuter. Tillsätt buljongen och låt sjuda tills potatisen blir mjuk. Krydda soppan. Själv valde jag en kummin-, peppar- och chiliblandning för att få lite hetta i soppan. Tillsätt till sist ramslöken och låt den bli

Pommes duchesse med ramslök till kalvlever anglais

Bild
Tillhör du en av dem som är skeptisk till inälvsmat och som får rysningar till minnet av barndomens skosuleliknande leverrätter i skolmatsalen. Då kan jag få dig på bättre tankar. Detta är min egen version av Brogatans kalvlever anglais. Brogatan är en av Malmös absolut trevligaste och bästa restauranger med kalvlever anglais som stående inslag på menyn. Idag serverar jag min kalvlever med pommes duchesse med ramslök. Pommes duchesse med ramslök Att göra pommes duchesse med ramslök som komplement till en kötträtt är enkelt och mycket gott. Moset görs genom att mosa/mixa 8-10 kokta mjöliga potatisar med en ordentlig klick smör, en slurk grädde och 3-4- äggulor med ca 100 gram ramslök (som förvällts i kokande vatten i ett par minuter) samt salt och peppar. Moset spritsas ut på smörpapper och gräddas tills de får fin färg i en förvärmd ung på ca 250 grader. (Överbliven mos spritsade jag ut längs kanten i en aluminiumform och lade i frysen - kanske en framtida fiskgratäng?) Brog

Frittata med pepparsalami och ramslök

Bild
Både jag och min man är barnsligt förtjusta i olika sorters äggbaserade stekjärnsrätter. Allt från skånsk äggakaka till omelett, crêpes, tortilla och frittata. En god variant på frittata är att göra den med pepparsalami och ramslök och till just denna rätt går även bra att använda fryst ramslök. Tänk bara på att stekjärnet du väljer att använda är av den ugnssäkra sorten. Frittata med pepparsalami och ramslök Till halvstort stekjärn använder jag: 1/2 lök el. 1-2 schalottenlökar ett knippe ramslök 6 ägg 1 dl grädde 12-15 skivor stark pepparsalami 50 gram parmesanost olivolja salt och peppar Sätt ugnen på 200 grader grill/ovanvärme. Fräs löken i het olja. Vispa under tiden samman ägg och grädde, salta och peppra. Sänk temperaturen på järnet. Vänd ned den grovt skurna ramslöken tillsammans med löken. Låt den bli mjuk. Häll i äggblandningen och låt frittatan stelna på medelvärme under lock i ca 10 minuter. Placera ut salamiskivorna på den stelnade ytan och strö