Inlägg

Ramslökspesto med torkad ramslök

Bild
Att göra ramslökspesto på torkad ramslök funkar bra även om den blir mildare i smaken än med nypålockade ramslöksblad. Att ha i lite riven färsk lök eller vitlök ger den extra sting. Med lite nötter i pesten blir den fastare och mindre "gräsig". Genom att hetta upp oljan till ca 80 grader innan den blandas med den torkade ramslöken förlänger man hållbarhetstiden och minimerar risk för bakteriell utveckling samtidigt som smaken från den torkade ramslöken kommer bättre fram.  En ramslöksolja är användbar till mycket och förvandlas lätt till en läcker ramslökspesto. Både oljan och peston håller sig ett par veckor i kylskåpet.  Pesto med torkad ramslök 2-3 dl olja  (gärna en neutral olja eller en olja med mild smak) som hettas upp till 80 grader och  blandas med  2 dl torkad ramslök   Mixa i beredare med  1 dl rostade nötter  1/2 tsk salt,  1 krm peppar,   några droppar citron och  Ev. lite grovt riven lök för mer attityd Blanda därefter ner  50 g fint  riven parmesan  

Ramslök By Malena - min hemsida är klar!

Bild
Idag finns jag på min nya hemsida www.ramslökbymalena.se Äntligen kom den så till världen. Hemsidan som jag länge gått och funderat på och fnulat med. Den heter "Ramslök by Malena". Där har jag samlat mycket av det som finns på denna blogg - fast mer överskådligt och mer lättmanövrerat. På min hemsida kan du även  beställa lökar och plantor för egen odling , torkad ramslök året runt och  nyplockad ramslök under säsong  samt få inspiration från mina recept . För det var ju här det började. Med en passion som jag ville dela med mig... och på den vägen är det. Välkommen! Ramslök by Malena - www.ramslökbymalena.se F ör dig som vill veta mer, hitta recept, odla eller köpa ramslök.

Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök

Bild
Jag var först skeptisk till torkad ramslök. Mycket på grund av att de blad jag själv torkat blivit "gräs(l)iga" men även för att jag inte visste hur jag bäst skulle använda den. Med tiden har jag lärt mig att den behöver fett som smakbärare och nu finns det ingen hejd på användningen. Torkad ramslök används dagligen. Ramslök är dessutom ett lysande alternativ till lök och vitlök för den som har IBS och känslig mage och som torkad finns den tillgänglig året runt.  Förvara din torkade ramslök i en lufttät burk. Då håller den sig fin i flera år... men bäst är den ändå när den används. P å hemsidan  www.ramslökbymalena.se   kan du beställa  ramslöksprodukter och torkad ramslök av bästa kvalitet Tänk på detta om du vill lyckas med torkad ramslök 1. Ju fetare desto bättre Torkad ramslök passar bra ihop med feta produkter. Fettet fungerar som smakbärare och tar fram smaken i de torkade bladen. Därför går det utmärkt att blanda torkad ramslök med feta mejeriprodukter som smör o

Plantera ramslök under sen vår?

Bild
Jag fick en fråga från Anna om ramslöken fortfarande är planteringsduglig så här års eller om det är bättre att vänta till hösten att plantera om lökarna. Nu i början av maj månad har blasten kommit upp till närmare full längd och knopparna sticker upp för att inom kort stå i full blom. Visst går ramslök att plantera om även så här års. Jag väljer dock att enbart i undantagsfall och på kundens eget önskemål leverera ramslök under sen vår och försommar. Lökarna börjar bli ömtåliga och bladen blir tillknycklade av transporten eftersom plantan hunnit bli stor. Efter omplantering slokar oftast plantan och man får vattna den en hel del för att den ska ta sig. I vissa fall repar bladen sig aldrig. Bara en kort tid efter blomning börjar löken dessutom sätta igång plantans naturliga förmultningsprocess där bladen vissnar ned för att bara lämna en tom fläck på marken efter sig. Då är det lätt att tro att den nyss omplanterade plantan vissnat ner för att aldrig mera komma tillbaka. Det är

Ramslökssoppa på minuten

Bild
Idag har jag kokat soppa på en spik. Eller nja, inte riktigt. På ramslök - men den har samma magi som spiken i sagan. När kylskåpet ekar tomt är det därför tacksamt att ha en ramslökstuva runt husknuten . För mycket mer än så behöver man egentligen ha hemma för att få ihop en lyxig lunch värdig en nobelmiddag. Utöver en liten tuva ramslök i trädgården (eller torkad ramslök i skafferiet) behöver du: en lök eller två schalottenlökar (ev även en klyfta vitlök om du vill förstärka vitlökssmaken i soppan) lite mjöl, en till två buljongtärningar, lite mjölk eller en slurk grädde, gärna en slurk vin eller en klick crème fraîche som tillför lite syra. Det är gott. Salt och peppar. Ramslökssoppa - fast food a la Malena Fräs lök och pudra över med lite mjöl. Späd med den form av flytande mejeriprodukt som önskas, ev vin. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp. I med några späda ramslöksblad alt. ca 20 gram torkad ramslök. Mixa, salta och peppra. Klart. Om du använder torkad ram

Vad är ramslök och inte ramslök?

Bild
Ramslök vs. liljekonvalj? Ramslök vs. skogslök? Sandlök vs. sandleek och ramson vs. ramps? Vad är egentligen ramslök och inte ramslök. Jag försöker reda ut begreppen.  Ramslök, "Allium ursinum", är en lökväxt som är släkt med bl.a. gräslök och vitlök. Den påminner om båda i både doft och smak - som en mild vitlök eller en smakrik gräslök. Det är vanligen bladen som används i matlagningen men hela växten är ätlig. Ramslöken växer gärna i tuvor och blir ca 20-40 cm hög. Den spirar vanligtvis med två blad från vardera lök. Lökarna är avlånga och smala, mellan 2-4 cm - i sällsynta fall ända upp till 6 -8 cm långa. Ramslöken förmerar sig dels genom att lökarna delar sig och dels genom att dess frökapslar tappar sina frön till marken. Liksom de flesta andra lökväxter vissnar även ramslöken ner efter blomning. Ramslök vs liljekonvalj? Mosa ett blad mellan fingrarna.  Känner du en tydlig lökdoft? Då kan du känna dig trygg. Ramslök kan i sitt utseende förväxlas med blad f

Skogslök - ramslökens vildväxande halvsyskon

Bild
Skogslöken, Allium scorodoprasum , eller kajplöken som den lokalt kallas på Gotland är en fantastiskt god vårprimör som alltför få människor i vårt land får möjlighet att prova då den liksom ramslöken växer vilt i ganska begränsade områden i södra delen av landet. Till skillnad från ramslök som i sin smak är en blandning mellan gräslök och vitlök är skogslöken en sorts vildväxande purjolök med tydlig om än annorlunda och mild purjosmak. Skogslök, Allium scorodoprasum, heter Sand Leek på engelska   men ska inte förväxlas med vår Sandlök, Allium vineale.  Skogslöken skördas under ett par veckor på våren medan den är ung och mjäll. När blomstängeln börjar titta fram blir bladen mer "fibriga" och får en annorlunda, mer bitter smak. På Gotland är det tradition att göra Kajpsoppa på bladen och på Öland har Skogslöken tidigare odlats för smaksättning av öländska kroppkakor och ätits kokt tillsammans med kål. Själv föredrar jag att äta skogslöken grillad, som tillbehör. Jag