Inlägg

Vad är ramslök och inte ramslök?

Bild
Ramslök vs. liljekonvalj? Ramslök vs. skogslök? Sandlök vs. sandleek och ramson vs. ramps? Vad är egentligen ramslök och inte ramslök. Jag försöker reda ut begreppen.  Ramslök, "Allium ursinum", är en lökväxt som är släkt med bl.a. gräslök och vitlök. Den påminner om båda i både doft och smak - som en mild vitlök eller en smakrik gräslök. Det är vanligen bladen som används i matlagningen men hela växten är ätlig. Ramslöken växer gärna i tuvor och blir ca 20-40 cm hög. Den spirar vanligtvis med två blad från vardera lök. Lökarna är avlånga och smala, mellan 2-4 cm - i sällsynta fall ända upp till 6 -8 cm långa. Ramslöken förmerar sig dels genom att lökarna delar sig och dels genom att dess frökapslar tappar sina frön till marken. Liksom de flesta andra lökväxter vissnar även ramslöken ner efter blomning. Ramslök vs liljekonvalj? Mosa ett blad mellan fingrarna.  Känner du en tydlig lökdoft? Då kan du känna dig trygg. Ramslök kan i sitt utseende förväxlas med blad f

Skogslök - ramslökens vildväxande halvsyskon

Bild
Skogslöken, Allium scorodoprasum , eller kajplöken som den lokalt kallas på Gotland är en fantastiskt god vårprimör som alltför få människor i vårt land får möjlighet att prova då den liksom ramslöken växer vilt i ganska begränsade områden i södra delen av landet. Till skillnad från ramslök som i sin smak är en blandning mellan gräslök och vitlök är skogslöken en sorts vildväxande purjolök med tydlig om än annorlunda och mild purjosmak. Skogslök, Allium scorodoprasum, heter Sand Leek på engelska   men ska inte förväxlas med vår Sandlök, Allium vineale.  Skogslöken skördas under ett par veckor på våren medan den är ung och mjäll. När blomstängeln börjar titta fram blir bladen mer "fibriga" och får en annorlunda, mer bitter smak. På Gotland är det tradition att göra Kajpsoppa på bladen och på Öland har Skogslöken tidigare odlats för smaksättning av öländska kroppkakor och ätits kokt tillsammans med kål. Själv föredrar jag att äta skogslöken grillad, som tillbehör. Jag

Vispat ramslökssmör

Bild
Jag hade nöjet att besöka restaurang "Tryne till Knorr" i Malmö förra hösten och blev där bl.a. serverad ett fluffigt härligt citronsmör tillsammans med små grillade kronärtskockor med en tunn skiva comté på toppen. Inspirerad av detta fantastiska smör har jag nu gjort mitt eget vispade ramslökssmör. Till skillnad från vanligt rört eller mosat kryddsmör tycker jag att det vispade smöret tar fram smakerna på ett för mig helt nytt sätt. Skitgott helt enkelt! Små söta smakbomber av smör.... och ramslök så klart  Ett knippe ramslök 1 dl neutral  raps- eller olivolja Några droppar citron (Et tips är att tillsätta lite mer syra och även rivet skal av citron om smöret ska serveras till fet fisk) En nypa salt 250 gram rumstempererat smör Ev. lite fint hackad ramslök att blanda ner i det färdigvispade smöret. Skölj och grovhacka ramslöken. Mixa med rapsolja, salt och citron. Det ska vara mycket smak i oljan innan du blandar i smöret. Därefter lägger du smöret i en b

Bästa ramslökssaltet

Bild
Ramslökssalt + Svamptork = Sant Ju mer jag lär känna ramslökens egenskaper ju bättre blir jag på att hantera den och förvara den inför den mörka tid på året då ramslöken inte längre går att få tag på. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i min hemmatorkade ramslök då jag upplever den "gräs(l)ig" i både konsistens och smak. Däremot har jag gjort ramslökssalt genom att mixa salt och ramslök och lägga de på smörpappret i botten på svamp- och frukttorken. Där torkade den fint på lägsta värmen. Saltet blev till skillnad från förra årets bleka sats ett illgrönt och smakrikt pulver. Men det bleknar snabbt i solljus så förvara mörkt och lufttätt. Det torra ramslökssaltets klumpar får jag bort genom att köra några varv med kanonkulan  i en senapsskål.   

Fermenterad ramslök

Bild
Min nyfödda förälskelse för fermenterad mat kom efter förra helgens besök vid restaurang Noma i Köpenhamn. Visst har jag alltid gillat surkål och ja, jag vet att det länge varit en trend i Sverige att göra egen kimchi och mjölksyra grönsaker och ja, jag vet att jag är sen i mitt uppvaknande. Men efter att ha smakat fermenterade nyponrosor, fermenterad vitlök och ett år gamla fermenterade äggulor var jag såld. Här ska det experimenteras! Ramslöksblad i saltlag. Svårare än så är det inte.    Jag har tidigare funderat på att testa Robin Harfords fermenterade ramslök men efter samtal med Andreas Dahlberg på Restaurang Bastard i Malmö, tillika en trogen ramslökskund sedan flera år, har jag kommit på bättre tankar som innebär att jag använder mig av en saltlag istället för att gnida in bladen i salt. Därmed slipper jag fördärva de ömtåliga bladens fina struktur. Så här gjorde jag: Jag började med att plocka massor med ramslök. Det går åt stora mängder när man fermenterar ramslö

Två sorters ramslökssill

Bild
Malenas Ramslökssill - "the easy way" med Abbas 5-minuterssill Det blir alltid glada miner och många frågor om den inlagda sill vi brukar bjuda på när vi är ute på matmässor runtom i landet. Här är det geniala receptet som består av enbart tre ingredienser och torkad ramslök (eller färsk) och som räcker till tre burkar  - typ Ikeas syltburkar. Om du tycker det blir för mycket kan du dela receptet med tre. 1 burk, 400 gram Hellmanns majonnäs 1 burk, 5 dl crème fraîche 3 dl torkad ramslök - finns att beställa på min hemsida  www.ramslökbymalena.se 3 paket Abbas 5 min-sill i hela filéer Lite salt & peppar Blanda majonnäs, crème fraîche och ramslök och skär sillen i små läckra bitar. Blanda sås och sill och smaka av med salt och peppar. Låt gärna sillen vila till dagen därpå för att smakerna ska komma fram bättre. Ramslökssill går lika bra att göra med torkad ramslök  som med nyplockade blad. Foto: Fia Caesar (PS. Andra snabbsillar i all ära - Coops och I

Vill du ha nyplockad ramslök i brevlådan till helgen?

Bild
Ramslök - direkt från skogen till din brevlåda Alla borde ha tillgång till nyplockad ramslök. Hur skulle annars världen se ut? Men det är inte alltid lätt att hitta färska ramslöksblad i butik. Därför skickar jag ut nyplockad ramslök till den som önskar under vårens. Ramslöken plockas och skickad och är framme nästa dag. I kallt vatten och därefter med kylskåpsförvaring piggnar bladen till och håller sig fina i en veckas tid. Direkt från min skog - nyplockad ramslök som skickas med posten Senast torsdag kl 12.00 Jag skickar till torsdag och behöver din beställning senast torsdag kl 12.00. Därefter skördar jag ramslöken som skickas iväg med A-post för att vara hos ditt lokala postombud redan nästa dag. Med i försändelsen bifogar jag en faktura och en en receptfolder med mina favoritrecept. Normalt skickar jag nyskördade ramslöksblad från slutet av mars till slutet av april. Information om pris och hur du beställer finns på min hemsida. www.ramslökbymalena.se Blade