Inlägg

En het lök

Bild
Den gångna helgen skrev Olle Svalander om "En het lök" i helgbilagan till Skånska Dagbladet och Norra Skåne där han "kollar skånsk mat" varannan helg. Där gick det att läsa om ramslök och min ramslöksresa som lett fram till att jag idag är ett "lökplockarproffs" som säljer ramslök till restauranger, affärer, gårdsbutiker och står på de lokala torgen på helgerna. Där finns även ett recept på min ramslöksaioli. Missa inte den!

Smörfräst ramslök och lax

Bild
Med obegränsad tillgång till ramslök känns det gott att unna sig lyxen att inte behöva snåla med bladen. Med ett kilopris på mellan 250-500 kr, beroende på säsong och var i landet man befinner sig, är det förståeligt att det kan ta emot att smörfräsa de läckra bladen för att använda dem som spenat. För precis som spenat tenderar även ramslök att "försvinna" när den hamnar i grytan.  När ramslöken blir tillagad kommer en helt annan sida av den annars lite vitlökspeppriga och skarpa smaken fram. Istället blir ramslöken mild och söt i och i mitt tycke mycket godare än vanlig spenat. Användningsområdet är precis detsamma men  resultatet blir godare. Testa gärna min ramslöksfrittata, så förstår du vad jag menar.   Inte världens vackraste maträtt men snabblagad, nyttig och god.  Snabb ramslökslunch för en person:  Idag ville jag inte missa vårsolens varma strålar så det blev en snabblunch (i turbohastighet) med smörfräst ramslök och lax. Jag fräste ca 100 gram ramsl

Jag har ramslök i trädgården!

Bild
Nytt hus, nytt jobb, nytt liv.  I slutet av december hittade vi det. Huset vi i så många år letat efter och gått och drömt om. Just detta hus körde vi förbi i somras och önskade då att det var till salu. Ett par månader senare såg vi det på Hemnet. När vi sedan var på husvisning i slutet av december berättade dåvarande ägaren för oss att där borta i parken, där växer det ramslök. "Ungefär hur mycket ramslök", var mitt spontana svar och jag var såld. Huset var liksom ämnat för oss, för mig och min älskade Magnus.  Norra Åsums Prästgård, strax utanför Kristianstad Idag är huset vårt och vi håller som bäst på att måla, renovera och flytta in. Jag startar samtidigt ett företag där jag säljer ramslök till matbutiker och restauranger. Jag planerar även sälja lökar av ramslök för den som vill odla sin egen ramslök samt odla och sälja frilandsodlade grönsaker från den lilla åkerlappen som följde med huset. Livet känns spännande, nytt och helt underbart. Men jag har in

Ramslökspremiär med ramslöksolja!

Bild
Idag var den så äntligen tillbaka. Med små fina skott som tittade fram i spretiga små tuvor där snöslasket låg som tunnast på marken. Inte många. Jag fick leta en bra stund för att få ihop ett hekto. Nyplockade ramslöksskott Det var min Facebook-vän Robin Harford från Devon i sydvästra England som tipsade mig med ett inlägg idag. Han hade gjort en  pastarätt på sin nyplockade ramslök . Själv gjorde jag en ramslöksolja av mina små dyrgripar. Ramslöksoljan är användbar till mycket. Några droppar som smaksättare till en soppa eller på ett rostat bröd. Till kyckling, lax, pasta och risotto. Oljan kan förvaras ett par veckor i kylen och blandat med lite riven parmesan och nötter förvandlas den lätt till en ramslökspesto. Allt för att jag ska få njuta av de dyrbara dropparna så länge som möjligt och till så mycket som möjligt. Ramslöksolja - ett ljus i februarimörkret Ramslöksolja Blanda 100 gram ramslök med en nypa salt och matolja. Själv använder jag rapsolja, gärna

Hemgjord ramslöksost att grilla

Bild
När jag fann en länk med olika ostrecept att göra på egen hand på Alternativ.nu blev jag sugen att testa den rekommenderade nybörjarosten, en saltost kallad Hälsinge Färskost. Jag sneglade förvisso på Halloumin eftersom den är mäkta populär i vårt hem men tyckte den verkade något komplicerad att ge sig på vid första försöket. Nu visade sig att den nygjorda saltosten var väldigt lik Haloumin i både smak och konsistens. Därför kunde jag inte låta bli att lägga ett par skivor på ett hett stekjärn för att se om de gick att grilla, och det gick hur bra som helst - en klockren grillost. Nästa steg var att krydda osten. Jag har testat den neutral, med timjan och med ramslök och jag måste medge att den med ramslök är snäppet godare än de två andra. Använder man färska blad kan osten dock bli lite grön i färgen. Lycka till med ystningen! Saltost:  En bra nybörjarost, klar att äta redan efter ett dygn. 6 l gammeldags mjölk 1,5 msk ostlöpe (finns i ostdisken i välsorterade livsmedelsb

Hollandaise med ramslök

Bild
Mitt absolut bästa recept med ramlök och numera även mitt bästa recept på hollandaise. Att göra en hollandaise har jag alltid sett som komplicerat med vattenbad och många grytor. För ett par veckor sedan hade en av mina favoritmatbloggare, Annika Ingemarsson med bloggen smaskens.nu ett tips om en mycket enkel och god hollandaisesås. Givetvis kände jag mig manad att testa såsen och smaksätta den med ramslök istället för schalottenlök och gräslök. Jodå, det var ett fantastiskt enkelt och bra recept på hollandaise. Därtill smakade det mumma med ramslök i såsen. Tusen tack Annika! Ramslökshollandaise med nykokt sparris på kökstrappan en solig vårdag.  Kan det bli bättre?  Innehåll 2 stora äggulor 2 msk saft från citron 150 gram smör 5-10 ramslöksblad alt. ett par nypor torkad ramslök salt och peppar Gör så här Lägg äggulor och citronsaft i en gryta tillsammans med 2/3 av det kylskåpskalla smöret som tärnats i bitar (det kalla smöret hjälper till att hålla te

Läcker ramslökssoppa med sparris

Bild
Att göra en ramslökssoppa med sparris är att göra soppa på både kungen och drottningen av vårprimörer. De gifter sig fint med varandra. Testa får du se! Sparris- och ramslökssoppa serverat med några droppar ramslöksolja Innehåll 2 schalottenlökar 1 knippe sparris (minst) 5 cm purjolök 1 klick smör 1 dl vitt vin 6 dl kycklingbuljong 50 gram ramslök 3 dl grädde salt och peppar några droppar ramslöksolja Tillagning Tvätta, skala, skiva och hacka grönsakerna. Fräs lök och sparris i smör utan att det får färg. Häll på vin och låt vinet koka in. Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter. Lägg i ramslöken och grädden, låt koka upp innan soppan mixas. Häll upp i soppskål och droppa över några droppar ramslöksolja eller ramslökspesto som är utspädd med lite rapsolja. Till detta recept går det bra att byta ut sparris mot potatis som också reder soppan och gör den len.  Förslag till recept på en läckert grön potatis- och ramslökssoppa

Ramslökssoppa med musslor à la moules marinés

Bild
Min ramslökssoppa med musslor är inspirerad från ett recept på musslor i saffran från en numera nedlagd matblogg som heter "Jessica och Jonas". Deras musselspad är så god att jag brukar göra lite extra, varför jag kallar det för en soppa. Soppan vinner på verkligen på att lagas på ett musselspad vilket gör min version med ramslök precis lika god. Jag rekommenderar den varmt. Ramslökssoppa med musslor.  Ingredienser:  1 kg musslor 1 klick smör 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta  2,5 dl vitt vin 1 grönsaks-/fiskbuljongtärning 2 dl grädde 50 g ramslök 1 liten kvist persilja salt och peppar Gör så här:  Fräs den hackade löken i smöret i en större gryta utan att löken får färg. Häll i vinet och de rengjorda musslorna. På med locket och låt sjuda tills musslorna öppnat sig. Rör gärna runt i grytan någon gång under tiden. Plocka ut musslorna och fördela dem på tallrikar. Häll grädden i grytan tillsammans med en

Hemgjord färskost med ramslök

Bild
Att göra egen färskost och smaksätta den efter säsong och eget huvud är något jag gärna gör. Det är försvinnande gott och jag vet alltid vad osten innehåller. Att passa på att göra färskost medan ramslöken står i backen är ett måste för mig. Normalt brukar jag göra hemgjord färskost med filmjölk och gräddfil, ca 2 liter filmjölk till 5 dl gräddfil brukar bli bra. Idag hade jag istället turkisk yoghurt och det fungerade lika bra. Det man gör är att värma upp filmjölken och gräddfilen i en kastrull tillsammans med en nypa salt/valfri krydda och därefter sila den genom en silduk, en halvgles bomullsväv i ett durkslag fungerar utmärkt. Ju längre tid filen får rinna av desto torrare blir osten. Om du du gillar att göra egna ostar vill jag tipsa om min " Haloumi look-alike",  en läcker  ramslöksost som är god att grilla . Receptet kommer från en liten guldgruva i form av en hemsida med samlade mejerirecept som jag gärna låter mig inspireras av. Håll till godo!

Lätt ramslökssoppa med nässlor

Bild
Kan man äta våren? Ja med denna härligt gröna ramslökssoppa, full med vårlig energi, så kan man faktiskt det. Så här går det till... Vad sägs om en liten skål full med grön energi? Ta  4 vårlökar/knipplökar  och skär bort det mesta av de gröna bladen, hacka fint och fräs i en klick smör . Tvätta under tiden  100 gram nässlor och  100 gram ramslök noga och skär bort de grova stjälkar.  Häll 1,5 liter buljong i grytan och låt koka upp innan nässlorna läggs i. Låt dessa bli mjuka och lägg därefter i ramslöken. Sjud ytterligare en minut och mixa soppan. Krydda med salt och peppar . Klart! Jag har gärna med 100 gram gröna ärtor om det finns hemma i frysen. Det tillför en fin sötma i soppan. Önskar man någon form av mejeriprodukt i soppan föreslår jag en klick crème fraiche och önskas soppan något tjockare går det även bra att ha i potatis och lök, men då blir det inte längre någon lätt vårsoppa. Den tar dessutom längre tid att tillaga. Här är ytterligare ett par recept på go

Robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar

Bild
Det är inte sällan ramslök kombineras med potatis vid tillagning av ramslökssoppa. Det är en god kombination. Min version är robust och mustig, en soppa gjord för kalla höst- och vinterdagar. Det är sådana dagar man ska unna sig lyxen att plocka fram den på våren förvällda och infrysta ramslöken ur frysen. En robust potatis- och ramslökssoppa för kalla dagar 3 msk olivolja 2 lökar 5 stora mjöliga potatisar 5 dl kyckling- eller grönsaksfond 50-100 gram ramslök salt och kryddor (kummin, peppar och chili) riven parmesan/pecorino och en god olivolja Fräs den fint hackade löken i olivolja i ca 5 minuter. Låt den bli mjuk utan att få färg. Sänk värmen och rör ned den tärnade potatisen med en ordentlig nypa salt. Låt potatisen och löken svettas under lock i ca 15 minuter. Tillsätt buljongen och låt sjuda tills potatisen blir mjuk. Krydda soppan. Själv valde jag en kummin-, peppar- och chiliblandning för att få lite hetta i soppan. Tillsätt till sist ramslöken och låt den bli

Pommes duchesse med ramslök till kalvlever anglais

Bild
Tillhör du en av dem som är skeptisk till inälvsmat och som får rysningar till minnet av barndomens skosuleliknande leverrätter i skolmatsalen. Då kan jag få dig på bättre tankar. Detta är min egen version av Brogatans kalvlever anglais. Brogatan är en av Malmös absolut trevligaste och bästa restauranger med kalvlever anglais som stående inslag på menyn. Idag serverar jag min kalvlever med pommes duchesse med ramslök. Pommes duchesse med ramslök Att göra pommes duchesse med ramslök som komplement till en kötträtt är enkelt och mycket gott. Moset görs genom att mosa/mixa 8-10 kokta mjöliga potatisar med en ordentlig klick smör, en slurk grädde och 3-4- äggulor med ca 100 gram ramslök (som förvällts i kokande vatten i ett par minuter) samt salt och peppar. Moset spritsas ut på smörpapper och gräddas tills de får fin färg i en förvärmd ung på ca 250 grader. (Överbliven mos spritsade jag ut längs kanten i en aluminiumform och lade i frysen - kanske en framtida fiskgratäng?) Brog

Frittata med pepparsalami och ramslök

Bild
Både jag och min man är barnsligt förtjusta i olika sorters äggbaserade stekjärnsrätter. Allt från skånsk äggakaka till omelett, crêpes, tortilla och frittata. En god variant på frittata är att göra den med pepparsalami och ramslök och till just denna rätt går även bra att använda fryst ramslök. Tänk bara på att stekjärnet du väljer att använda är av den ugnssäkra sorten. Frittata med pepparsalami och ramslök Till halvstort stekjärn använder jag: 1/2 lök el. 1-2 schalottenlökar ett knippe ramslök 6 ägg 1 dl grädde 12-15 skivor stark pepparsalami 50 gram parmesanost olivolja salt och peppar Sätt ugnen på 200 grader grill/ovanvärme. Fräs löken i het olja. Vispa under tiden samman ägg och grädde, salta och peppra. Sänk temperaturen på järnet. Vänd ned den grovt skurna ramslöken tillsammans med löken. Låt den bli mjuk. Häll i äggblandningen och låt frittatan stelna på medelvärme under lock i ca 10 minuter. Placera ut salamiskivorna på den stelnade ytan och strö

Tagliatelle med ramslökspesto

Bild
I går hade jag planerat att göra mina egen ramslöksravioli. Tillbehören var införskaffade men väl hemma vid kvällningen var jag bara trött och hungrig. Höga ambitioner är bra men Barillas halvfärdiga tagliatelle är inte så dum den heller. Därför blev det istället en "tagliatelle con pesto di aglio orsino", en tagliatelle med ramslökspesto. "Tagliatelle con pesto di aglio orsino" Det är i stunder som dessa det är tacksamt att ha en burk ramslökspesto i kylskåpet. Till tagliatellen serverade jag knapriga parmachips som jag grillat några minuter på hög värme i ugnen. Självfallet kom dessa inte med på bild eftersom saker och ting inte ville bli som planerat denna dag. Men en lyxig middag på några få minuter blev det i alla fall. 

Var finns ramslöken?

Bild
Ramslöken är en sann vårprimör. Säsongen är både tidig och kort och smaken från de nyplockade bladen går varken att konservera eller bevara. I Skåne brukar de första ramslöksskotten titta upp ur snön redan i februari/mars men bladen skördas normalt under några korta veckor under mars-april månad. Det är de tidigaste bladen som har godast smak. Kockarna vill helst ha bladen redan innan de kommit upp ur marken. När blomstängelns knoppar tittar fram, strax innan blomning, brukar det vara lagom att sluta skörda. Då är bladen inte lika goda och mjälla som tidigare. Att pollensäsongen anländer och gör bladen tråkiga och lövsprickningen för med sig både fåglar och sniglar som gör sina avtryck på bladen är också faktorer som påverkar. I samband med att blommorna tappar sina kronblad går det även att plocka ramslökens frökapslar som kan betas i salt för att sedan läggas in i vinäger - som en slags ramslökskapris. Även om ramslök är tämligen ovanlig i vårt land växer den ofta i rikliga

Ramslökssmör - ett smarrigt tillbehör

Bild
Glöm vitlökssmör, persiljesmör och annat trams. När du väl testat en klick ramslökssmör till den grillade maten finns det ingen återvändo. Du kommer inte vilja ha något annat.   Ramslökssmör 100 gram smör 50 gram ramslök alt. ett par nypor torkad ramslök. Flingsalt Smaksätt gärna med några droppar citron Skär och hacka de avsköljda ramslöksbaden fint, blanda med smör och smaka av med flingsalt. Forma små bollar och placera i frysen en stund innan servering. Ramslökssmör serveras gärna till kött och grillat. Det kan vara bra prova sig fram när det gäller mängden ramslök eftersom bladen tenderar att smaka olika beroende på var den växer och när på säsongen den skördas. This is the way of no return!

Carpaccio med ramslökspesto

Bild
En riktigt tunt skivad oxfilé serverad på en assiett med några gröna blad och en pikant dressing är en frisk förrätt för oss med förkärlek för rött kött. Men det är viktigt att skivorna är riktigt tunna - gärna så tunna att det vita porslinet lyser genom köttet när det läggs på tallriken En tunt skivad carpaccio med några salladsblad och lite ramslökspesto. Svårare än så är det inte.   Carpaccio med ramslökspesto 400 gram tunt skuren oxfilé (recept för 4 pers.) 1-2 msk  ramslökspesto som späs ut med lite rapsolja. 50 g salladsblandning (t.ex. mâche, ruccola och ramslök) Saft av pressad citron Flingsalt och grovt malen svartpeppar Börja med att skiva köttet. Att skära riktigt tunna skivor av en oxfilé är lättast när köttet är halvtinnat. Om skivorna ändå skulle bli för tjocka går det bra banka ut dem i efterhand eller klappa ut dem i samband med att man lägger upp dem på tallriken. Låt därefter köttet vila i kylskåpet ett tag. Dels för att inte riskera att köttet

Två recept på ramslökssoppa

Bild
Ett bra sätt att få fram ramslökens goda smak är att göra en soppa på bladen. Det är enkelt och går snabbt att tillaga. Jag har ett par varianter jag brukar göra. Den ena är en krämig soppa som reds med mjöl, den andra är en lite syrligare variant med vitt vin och grädde (som inte blir sämre med lite sparris). Då ramslöken tappar både smak och färg vid upphettning och långvarig värme är det viktigt att den tillsätts så sent som möjligt, gärna strax innan servering. Bladen måste dock kokas upp för att ramslöken ska bli tillagad och tappa sin råa och vitlökspeppriga smak. Vill man ha mer smak i soppan kan man istället använda mer ramslök. Det ger även mer färg åt soppan. Ramslökssoppa, här toppad med  ramslöksolja. Lite som smör på fettet, men gott är det.   Krämig ramslökssoppa 1 lök 1 msk smör 2 msk olivolja 3 msk mjöl 1 liter kall buljong 1 knippe ramslök 2 dl halvfast fet gräddfil salt och riven muskot    Hacka löken och stek den i smör och olja. R

Ramslökspesto - ramslökens paradrecept

Bild
När man använder ramslök till t.ex. en ramslökspesto går det bra att använda hela växten, såväl lök och blad som blomma och frukt (men låt gärna löken stå kvar i backen för att ge nya blad nästa vår).  Ramslökens blad är som godast när bladen är unga och innan löken börjar blomma. Då är bladen fortfarande "saftiga" och det är i växtsaften som mycket av smaken sitter. Därför kommer nyplockad ramslök bäst till sin rätt när den finhackas eller mixas för att användas färsk i sallader, dressingar och kalla såser. Eller i en ramslökspesto som går att variera i oändlighet och är ett gott tillbehör till många rätter. Ramslökspesto går att variera i oändlighet och är ett gott  tillbehör  till många rätter.  Foto: Olof Abrahamsson  Själv föredrar jag att göra en mycket enkel variant av en ramslökspesto där jag mixar "ett par nävar" ramslök med "en näve" parmesanost och lite rapsolja tills jag får lagom konsistens. Jag smaksätter med en nypa salt och några d

Nu är Ramslöken här!

Bild
Det var i mitten av förra veckan jag tog omvägen bortom skogsgläntan där jag i slutet av maj månad förra året fann ett helt hav av blommande ramslök. Tyvärr upptäckte jag då ramslöken alldeles för sent på säsongen. Jag hann ändå experimentera en del, så där alldeles lagom för att väntan på årets säsong skulle bli på gränsen till ogenomlidlig. Men nu är den här. Bladen på bilden är resultatet från förra veckans omväg. Väl hemma infann sig otåligheten och det fanns inte tid att köra till affären för att inhandla några kompletterande ingredienser utan snabbt ned i mixern för att blandas med rapsolja och en nypa salt. Resultatet användes den dagen som tillbehör till den stekta kycklingfilén. En enkel ramslöksolja, men åh så god och efterlängtad den var!